Hitit Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, virüs taşıyan kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı için Çorum’un da içinde yer aldığı İç Anadolu, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde iki üniversite arasında ortak bir proje geliştirildiği belirtildi.
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün desteğiyle yürütülen proje çerçevesinde, aşı geliştirme ve hastalığın hızlı tanı ile tedavi yöntemleri üzerine çalışmalara zemin hazırlayan çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kene Kaynaklı Hastalık Çalışmaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurcan Baykam, KKKA hastalığında “GP38” proteininin önemli bir hedef olduğunu ifade etti.
Baykam, bu proteine karşı antikorları izole ederek hastalığa karşı bir aşı geliştirmeyi hedeflediklerini, aynı zamanda hastalığın hızlı tanı ve tedavisine yönelik çalışmalara da yoğunlaştıklarını aktardı.
Hitit Üniversitesi Teknoloji Merkezinde Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün desteğiyle yeni bir laboratuvar kurulduğunu belirten Baykam, laboratuvarda daha önce hastalığı geçirmiş bireylerden hedef antikorların izolasyonu üzerine çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Baykam, “Buradaki hedef, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yönelik aşı, hızlı tanı ve tedavi açısından önemli bir hedef olan GP38 ve diğer proteinlere karşı oluşan antikorların izolasyonudur. Daha kapsamlı çalışmalara devam edeceğiz.” dedi. Ayrıca, önceki deneyim yaşayan bireylerden alınan kan örneklerinde antikorların izolasyonu için gereken ilk çalışmaların akademik personel ile birlikte yürütüldüğünü söyledi. Analizlerin önemli bir kısmının ise Maryland Üniversitesi laboratuvarlarında Dr. Sajadi ve ekibi tarafından yapıldığını kaydederek, KKKA hastalığına yönelik aşı ve hızlı tanı metotlarıyla ilgili önemli verilerin elde edilmesini umduklarını belirtti.
Proje dahilinde Maryland Üniversitesi’nden gelen uzman Mike Shlyak, laboratuvar ortamında ortak çalışma için Hitit Üniversitesi’ne geldiğini ve bu buluşmanın, iki üniversite arasındaki gelecekteki işbirlikleri açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.