Kolesteatom (orta kulak iltihabı) nedeniyle her iki kulağında cerrahi işlem geçiren bir hasta, implante edilebilir işitme cihazı sayesinde yeniden duyma yetisini kazandı.
Bolu’da yaşayan 53 yaşındaki Cemil Çiller, 2009 ve 2024 yıllarında kolesteatom temizliği amacıyla iki defa ameliyat oldu.
Ameliyatların ardından hastalık başarılı bir şekilde tedavi edilse de, Çiller işitme problemi yaşamaya başladı.
Bunun üzerine Çiller, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümüne başvuruda bulundu.
Yapılan tetkikler neticesinde hastaya kemiğe implante edilebilir bir işitme cihazı takılmasına karar verildi.
Yaklaşık 45 dakika süren operasyon başarıyla gerçekleştirildi ve hasta, yeni cihazıyla yeniden duymaya başladı.
“HASTAMIZ BAŞARILI BİR AMELİYAT GEÇİRDİ”
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Mine Zahide Yazıcı, hastanın daha önce iki önemli kulak cerrahisi geçirdiğini, iltihap temizlendikten sonra işitme problemi belirdiğini ifade etti.
Yazıcı, hastaya yönelik duyma problemi için uygun bir rehabilitasyon yöntemi belirlemeye çalıştıklarını, bazı hastaların geleneksel işitme cihazlarından fayda görebildiğini ancak bazı durumların cerrahiye dayalı alternatif yöntemler gerektirdiğini belirtti.
Yazıcı, yapılan tetkiklerin ardından kemiğe implante edilebilir işitme cihazlarının hastaya uygun olduğuna kanaat getirdiklerini aktardı.
Cihazın cerrahi olarak uygulanmadan önce, hastaya cihazın sağlayacağı işitme düzeyini tespit etmenin önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, bu amaçla “soft bant” olarak bilinen bir yöntemle testler yapıldığını açıkladı. Başarılı sonuç alınca cerrahinin gerçekleştirildiğini belirtti: “Hastamız başarılı bir ameliyat geçirdi ve yeniden duymaya başladı. Bu tür ameliyatların yaygınlaşması gerekiyor. Aslında tüm meslektaşlarımın yapabileceği, sadece 45 dakikada tamamlanan bir operasyon. Hastamız şimdi yeniden doğmuş gibi hissediyor ve kaybettiği duyma yetisini tekrar kazanmış oluyor. Böylece hastamızı topluma kazandırma fırsatı buluyoruz.”
“KEMİĞE İMPLANTE CİHAZLARDA DA EN BÜYÜK BARİYER KOZMETİK DURUM”
Prof. Dr. Yazıcı, hastanın cihazla ilk deneyiminin olumlu olduğunu ancak alışma süresinin gerekli olduğunu bildirdi.
Hastanın durumundan oldukça memnun olduğunu söyleyen Yazıcı, “Alışma süreci mevcut. Dışarıdan görünür durumda olan bu cihazlar, toplumda yaygınlaşma önünde büyük bir engel oluşturuyor. Klasik işitme cihazları ile ilgili toplumsal bir ön yargı da var. Kemiğe implante cihazlar açısından ise en büyük bariyer, kozmetik durum. Hastalar çevrelerinden nasıl algılanacaklarından endişe ediyorlar.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Yazıcı, cihazın maliyetinin ortalama 3.500 avro olduğunu ancak devletin sunduğu sağlık uygulama tebliği kapsamında belirli şartları sağlayan hastalara bu cihaz ve ameliyatın ücretsiz olarak sağlanabildiğini sözlerine ekledi.