1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadeleye Yoğun Mesaj Dönemi

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadeleye Yoğun Mesaj Dönemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla kira, ücret gelirleri ile ticari, zirai ya da serbest meslek kazancı elde eden mükelleflere yönelik önemli adımlar attı.

Başkanlık, 1 Mart itibarıyla mükelleflere SMS göndererek 2024 yılında elde edilen gelirler için beyan döneminin başladığını, beyannamelerin elektronik olarak verilebileceğini hatırlattı.

Bu çerçevede, kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer gelirlerden dolayı beyanname vermesi gereken yaklaşık 1,7 milyon mükellef ile ticari, zirai ve serbest meslek kazancı olan yaklaşık 2,9 milyon kişiye SMS ile bilgilendirme yapıldı.

Avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi serbest meslek sahiplerine ise geçmiş yıllarda yapılan analizler doğrultusunda hatırlatmalarda bulunuldu. Elde edilen gelirlerin eksiksiz ve doğru bir şekilde beyan edilmesi gerektiği, yanlış veya eksik beyanlarda cezai işlemlerin uygulanacağı belirtildi.

Beyanname vermeyen mükelleflere, son gün de dahil olmak üzere beyan dönemi içinde üç ayrı hatırlatma yapıldığı kaydedildi.

Bu çabalar sonucunda, Hazır Beyan Sistemi üzerinden yapılan beyanname sayısı ile matrah ve tahakkuk eden vergi tutarı rekor seviyelere ulaştı.

1 Mart-7 Nisan tarihleri arasındaki beyan döneminde kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan dolayı toplamda 2 milyon 248 bin mükellef beyanname verdi.

Bu mükellefler tarafından sunulan beyannamelerle toplam 857,6 milyar lira matrah beyan edilirken, 267,3 milyar lira vergi ödemesi kaydedildi. Geçen yıla kıyasla beyanname sayısında yüzde 24, matrah ve hesaplanan vergide ise sırasıyla yüzde 115 ve yüzde 111 artış yaşandı.

Ayrıca, bu yıl 473 bin mükellef ilk kez kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer gelirlerle ilgili beyanname vererek kayıtlara geçti. Bu rakam, bugüne kadar kaydedilen en yüksek sayı olarak öne çıktı.

Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı olan mükellefler tarafından toplamda 2 milyon 747 bin beyanname verildi. Bu beyannamelerle geçen yıla göre yüzde 90 artışla 512,9 milyar lira matrah ve yine yüzde 90 artışla 143,7 milyar lira vergi beyanında bulunuldu.

Bununla birlikte, bir önceki yıl elde edilen kazançlar için toplam 4 milyon 995 bin beyanname verilerek, tarihteki en yüksek sayı elde edildi. Ayrıca, toplam matrah 1 trilyon 370 milyar 500 milyon lira, hesaplanan vergi ise 411 milyar lira olarak belirlendi.

GİB, beyan döneminin sonlanmasının ardından, 2024 yılına ait gelir elde eden ve bilgilendirilmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefler üzerinde çalışmalara başladı. Bu mükelleflerin bilgileri, cezai işlem yapılabilmesi için vergi dairelerine iletilecek.

Beyannamesini henüz vermeyen kişiler, vergi dairesinden herhangi bir yazı gelmeden Vergi Usul Kanunu’nun pişmanlık hükümlerinden faydalanarak beyanname verebilir. Bu durumda vergi ziyaı cezası uygulanmayacak.

Ayrıca, beyannameler Hazır Beyan Sistemi üzerinden internetten gönderilebilir ve yine bu sistem aracılığıyla vergi ödemeleri banka ya da kredi kartı ile gerçekleştirilebilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede gerçekleştirilen çalışmaların olumlu sonuçlar getirdiğini ifade etti.

Şimşek, “

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadeleye Yoğun Mesaj Dönemi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir