Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Kadriye Orta Kılıçkesmez, kontrolsüz hipertansiyon, aort anevrizması, travma, genetik bağ dokusu hastalıkları ve bazı doğumsal kalp hastalıklarının aort yırtılmasına yol açabileceğini belirtti.
Kılıçkesmez, aort diseksiyonunun genellikle 60 yaş üzeri erkeklerde görüldüğünü, fakat bağ dokusu hastalığı taşıyan genç bireylerde de ortaya çıkabileceğini ifade ederek, erkek cinsiyeti, sigara içmek, ailede kalp hastalığı öyküsü ve uzun süreli hipertansiyon gibi risk faktörlerini vurguladı.
Covid-19 aşılarının, özellikle mRNA temelli olanların, oldukça nadir de olsa kalp kası iltihabı gibi bazı komplikasyonlarla ilişkilendirildiğine dair bilimsel verilerin bulunduğunu belirten Kılıçkesmez, bu durumun sıklığının düşük olduğunu ve genellikle genç erkeklerde görüldüğünü kaydetti. Ayrıca Covid-19’un kalp kası hasarına, pıhtı形成ına ve kalp krizine yol açabileceğini ifade eden Kılıçkesmez, “Aşılar, ciddi enfeksiyon ve bunlara bağlı kalp komplikasyonlarını önlemede etkilidir” dedi.
Kalp sağlığını korumak adına bireylerin yaşam tarzlarındaki değişikliklere önem vermeleri gerektiğini belirten Kılıçkesmez, dengeli ve Akdeniz mutfağına uygun bir beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkolün bırakılması, stres yönetimi, kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol seviyelerinin kontrolü ile düzenli sağlık kontrollerinin gerçekleştirilmesinin önerilen önlemler arasında yer aldığını dile getirdi.
Kılıçkesmez, kalp hastalıklarının önlenmesi için bazı kontrollerin düzenli olarak yapılması gerektiğini vurguladı. Her bireyin tansiyonunu belirli aralıklarla kontrol etmesi, kolesterol ve trigliserid seviyelerinin erişkinlerde 1-2 yılda bir, risk faktörü taşıyanlarda ise daha sık bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, açlık kan şekeri taraması, risk grubundaki bireylerde EKG ve efor testsinin uygulanması ve kalp yapılarını değerlendirmek için ekokardiyografi gerekliliğine de dikkat çekti. Toplumda kalp sağlığına dair farkındalık artmakla beraber, genç bireylerde önleme bilincinin zayıf kaldığını ifade eden Kılıçkesmez, bu konuda eğitimlerin artırılması gerektiğini savundu.
“ERKEKLERDE VE YAŞ ÜZERİNDEKİLERDE DAHA SIK RASTLANIYOR”
Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Tolga Aksu, kalp-damar hastalıklarının hala en yaygın ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirterek, aort yırtılması gibi sinsi ilerleyen durumların ciddi riskler taşıdığını ifade etti.
Aort yırtılması, kalpten çıkan ana atardamarın iç tabakasının yırtılmasıyla gerçekleştiğini belirten Aksu, bu yırtıktan damar duvarına sızan kanın, damar yapısını bozarak ani ve ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı. Ani başlayan, genellikle göğüs ya da sırt bölgesine yayılan yırtıcı tarzda ağrılar ile kendini belli eden bu durumun hipertansiyon hastaları, bağ dokusu bozuklukları, doğumsal damar yapısındaki anormallikler ve ileri yaş grubundaki kişilerde daha sık rastlandığını ifade etti.
Kalp sağlığını tehdit eden bir diğer önemli faktörün yaşam tarzına bağlı riskler olduğu konusunda bilgi veren Aksu, sigara kullanımının damarları daraltarak damar sertliğini hızlandırdığını, aşırı alkol tüketiminin ise ritim bozuklukları ve kalp kası hasarına neden olabileceğini ifade etti. Obezitenin de hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi hastalıklarla kalp sağlığını tehdit ettiğini v