Son günlerde Türkiye’de sanatçı Volkan Konak’ın sahnede kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesi ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in de benzer bir durumdan sonra yoğun bakımda yaşamını yitirmesi, halk arasında kalp krizi durumunda öksürmenin faydalı olduğu yönünde bir inanışın yeniden yaygınlaşmasına neden oldu. Bu durum, özellikle sosyal medya platformlarında paylaşılan videolarla daha da belirgin hale geldi. Ancak uzmanlar, bu uygulamanın yanlış ve gereksiz olduğunu vurguladı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, Amerikalı Kalp Birliği’nin de bu konudaki görüşlerini aktararak, “öksürmenin kalp krizini engellemeyeceği” uyarısında bulundu.
Doç. Dr. Çağlıyan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp damar hastalıklarının ve kalp krizinin en yaygın ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirtti. Covid-19 pandemisinin bu hastalıkların görülme sıklığını artırdığını ifade etti.
Kalp krizinin en belirgin semptomunun, önceki ağrılardan farklı olarak ortaya çıkan ve kişiye ciddi bir rahatsızlık veren göğüs ağrısı olduğunu aktaran Doç. Dr. Çağlıyan, “Göğüs ağrısı, kişinin yardım alma ihtiyacını doğurur. Bunun yanı sıra ani nefes darlığı, çarpıntılar, önemli ritim bozuklukları ve aniden meydana gelen bayılmalar da dikkat çeken diğer belirtilerdir” dedi.
“AMBULANSLA HASTANEYE GİTMEK ÇOK DAHA EMNİYETLİ”
Kalp krizi belirtisi hissedildiğinde en güvenli yolun ambulansla hastaneye gitmek olduğunu belirten Doç. Dr. Çağlıyan, “Kalp damar rahatsızlıklarının ani ölüm riski mevcuttur. Bu nedenle ambulansla hastaneye ulaşmak her zaman daha güvenlidir. Eğer kişi araç kullanıyorsa, bu durum hem kendi canını hem de diğer sürücülerin hayatını tehlikeye sokabilir. Doğru yapılan kalp masajı belki kişiyi kısa bir süre hayatta tutabilir. Ancak hiçbir şey, profesyonel bir sağlık kuruluşundaki müdahale kadar etkili olamaz” şeklinde konuştu.
“ÖKSÜRMEK KALP DAMARINIZI AÇMAZ”
Kalp krizi anında öksürmenin faydalı olduğu yönündeki şehir efsanesine dikkat çeken Doç. Dr. Çağlıyan, öksürmenin belirli durumlarda tansiyonu yükseltmesine karşın kalp damar tıkanıklığını çözmeyeceğini vurguladı. “Kalp krizi anında öksürmek sosyal medyada çokça bahsedilen bir uygulama ama bu tamamen yanlış bir bilgidir. İnsan hayatını tehlikeye atabilecek bu tür manipülasyonlar hekimler olarak bizi endişelendiriyor. Özellikle anjiyo sırasında bazen hastalara öksürmelerini öneriyoruz ama bu, geçici bir çözüm sunar” dedi.
Öksürmenin kalp damarını açmadığını ve ritim bozukluklarını tetikleme ihtimali olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çağlıyan, “Bu tür şehir efsanelerine itibar etmeden önce doğruluğunu araştırmak önemlidir” ifadesinde bulundu.