1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kalp Gribi Vakaları Covid Sonrası Artış Gösterdi

Kalp Gribi Vakaları Covid Sonrası Artış Gösterdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve kırıklık gibi genel belirtilerle ortaya çıkan üst solunum yolu rahatsızlıkları, zamanla kalp batması, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi semptomlarla hastanelere başvurulmasına yol açmaktadır. Son yıllarda bu vakalara sıkça kalp gribi tanısı konulmaktadır.

Prof. Dr. Kaya, kalp grubunu, üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası gelişen kalp kası iltihabı olarak tanımladı.

COVID-19’DAN SONRA KALP GRİBİ ARTIŞI

Covid-19 sonrasında kalp gribi tanılarında ve takip süreçlerinde artış gözlemlediklerini belirten Kaya, hastaların büyük bir çoğunluğunun üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında belirli şikayetlerle polikliniklere başvurduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Kaya, hastaların solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğine dikkat çekerek, “Hastalarımız genellikle 10-15 gün sonra göğüste batma, yanma, baskı hissi, nefes darlığı, özellikle sırt üstü yatarken artan baskı ve keskin göğüs ağrısı ile çarpıntı gibi şikayetlerle karşılaşıyor. Genç erkeklerde daha fazla olmakla beraber, her yaş grubunda bu rahatsızlık tanımlanabilir. Ancak 20 ile 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık rastlandığını görüyoruz.” dedi.

Tanı konulduktan sonra hastalara öncelikle dinlenme ve ardından destek tedavisi önerdiklerini ifade eden Kaya, kalp fonksiyonlarında azalma meydana gelirse kalp ritim bozukluklarını düzeltmeye yönelik ilaç tedavisi uyguladıklarını aktararak sözlerini sürdürdü.

Genç ölümlerinin son günlerde gündemde olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, bu ölümlerin büyük bir kısmının kalp krizi kaynaklı olduğunu düşündüklerini, ancak bazı durumlarda bu ölümlerin miyokardite yani kalp grubuna bağlı olabileceğini vurguladı. Hastalarının yüzde 70-80’inin çok fazla şikayet yaşamadan kendiliğinden iyileştiğini ancak yüzde 20-25’lik bir kesiminin polikliniğe geldiğini ifade etti. Nadir durumlarda kalp yetmezliği ve ciddi ritim bozuklukları sonucu ölüm riski taşıdıklarını belirtti.

“2 MİLYONA YAKIN KİŞİYE KALP GRİBİ TANISI KONULDU”

Dünya genelinde geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişiye kalp gribi tanısı konulduğunu kaydeden Kaya, 1500 kişiye yapılan otopsilerin yalnızca yüzde 1’lik kısmının kalp gribi nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Kaya, özellikle solunum yolu enfeksiyonu sonrası şikayetleri olan hastalara kardiyoloji muayenelerini önerdiklerini belirterek, “Miyokardit tanısı alan kişilerin bağışıklık sistemini kuvvetli tutmalarını, sigara ve alkol gibi sağlığı olumsuz etkileyen unsurlardan kaçınıp, sonraki üst solunum yolu enfeksiyonlarında kendilerini dinlemelerini tavsiye ediyorum. Bu şikayetlerle tekrar kalp gribi geçirebileceklerden mutlaka doktora başvurmalarını öneririm. Bu durum grip gibi nüksedebilir. Miyokardit tanısı alan hastaların yüzde 15 ila 30’u tekrar kalp gribi geçirebilir.” diye uyardı.

Kalp ağrısı şikayetiyle kliniğe başvuran 19 yaşındaki Arın Kıraç, uykusundan uyandıran ve yaklaşık bir saat süren göğüs ağrısı ile başvurduklarını aktardı. Yapılan tetkiklerde kalp kası enzimlerinde yükseklik tespit ettiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Kaya, Kıraç’ın hastan

Kalp Gribi Vakaları Covid Sonrası Artış Gösterdi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir