Fiziksel Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, kadınların felç geçirme ve ardından engelli kalma ihtimalinin erkeklere oranla daha yüksek olduğunu ifade etti. Çorum, “Felç geçiren kadınlar, günlük yaşamsal aktiviteler olan yemek yeme, giyinme ve bakım konularında erkeklerden daha fazla destek gereksinimi duymaktadır. Ayrıca, kadınların felç sonrası depresyon oranları da erkeklere göre daha fazladır” dedi.
Doç. Dr. Çorum, kadınların felç geçirme olasılığının erkeklere göre daha yüksek olmasının altı farklı nedenini açıkladı:
Yüksek tansiyon, felç için önemli bir risk faktörüdür ve kadınların tansiyon ortalaması, erkeklerden daha yüksektir. Yüksek tansiyon, kan damarlarına zarar vererek damarların sertleşmesine ve daralmasına yol açmaktadır. Bu durum, pıhtı oluşumuna neden olabilir ve bu pıhtının beyine ulaşması ya da beyni besleyen damarları tıkaması felce sebep olabilir.
Kadınlar, üreme ile ilişkili faktörler dolayısıyla erkeklerden daha yüksek felç riski taşımaktadır. Özellikle, doğum kontrol haplarının kullanımı, gebelik süreci ve menopoz sonrası hormon tedavileri, kadınların felç riskini artırabilmektedir. Hamilelikte gebelik zehirlenmesi veya gebelik diyabeti geçiren kadınlar da, felç açısından daha büyük bir risk altındadır.
HORMONAL İLAÇLAR
Özellikle sigara kullanan kadınlarda doğum kontrol hapları almak, felç riskini arttırabilir. Menopoz döneminde hormon replasman tedavisi uygulamak da, kan pıhtılarına yol açabileceği ve kan basıncını yükseltebileceği için felç riskini zamanla artırmaktadır.
KALP SORUNU
Atriyal fibrilasyon (düzensiz kalp atışı), 75 yaş ve üzerindeki kadınlarda inme riskini artırmaktadır. Bu durum, kalbin düzensiz ve genellikle hızlı bir şekilde atmasına yol açarak kan pıhtılarının oluşmasına ve dolayısıyla felce neden olabilir.
MİGREN
Migren, genç kadınlarda, özellikle sigara içen ya da doğum kontrol hapı kullanan bireylerde iskemik inme ile ilişkilendirilebilmektedir. Migren sırasında beyin damarlarında kısa süreli daralma ve genişlemeler yaşanır, bu da beyne yeterli kan ulaşımını engelleyerek beyin dokusunda hasara yol açabilir.
UZUN YAŞAM
Kadınlar, ortalama olarak erkeklerden daha uzun bir yaşam sürmektedir. İnme riski yaşın artması ile yükseldiğinden, kadınların yaşamları boyunca felç geçirme olasılığı da artmaktadır. Özellikle 85 yaş üstü kadınlar, daha yüksek bir risk profiline sahiptir.
“FELÇLİ HASTALAR YENİDEN YÜRÜYEBİLİR”
Doç. Dr. Çorum, kadın, erkek, yaşlı veya genç olsun, felç hastalarında yeni teknolojiyle uygulanan başarılı tedavilerin umut verici olduğunu belirtti. Robotik yöntemler sayesinde, yalnızca yakın zamanda felç geçirmiş hastalar değil, 10-15 yıldan fazla süredir felçli olan kronik hastaların da yeniden ayağa kalkmasının mümkün olduğunu ifade etti.