Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada’ya yönelik tehditleri üzerine, ülkesinin “asla bir koloni” olamayacağını vurguladı. Joly, Avrupa’daki liderlere “uyanın” çağrısında bulundu.
Kanada Yayın Kurumu (CBC) tarafından aktarılan habere göre, Joly, Fransa, Almanya ve Belçika’ya yaptığı ziyaretlerin ardından çevrim içi bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Avrupalı meslektaşlarıyla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, bu liderlerin ABD ve Kanada’da yaşanan gelişmelerden çoğunun haberdar olmadığını dile getirdi.
Trump’ın Kanada’yı “ilhak etme” ya da ekonomisini tarifelerle “boğma” tehdidi karşısında Avrupalıların sessiz kaldığını ifade eden Joly, bu duruma dikkat çekti.
Avrupa turunun amacını, “neler olup bittiğini anlatmak” olarak belirten Joly, “Tarifelere karşı verilecek her türlü önlemde eşgüdüm içinde hareket edeceğimizden ve ulusal güvenliğimizi savunmak adına birlikte duracağız. Bu sebeple, yaşadıklarımızı Avrupalıların duyması büyük bir önem taşıyordu.” şeklinde konuştu.
TRUMP “KANADA ABD’NİN 51. EYALETİ OLMALI” DEMİŞTİ
Joly, Trump’ın Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olması gerektiğine dair ifadelerine de atıfta bulunarak, “Biz asla bir eyalet ve asla bir koloni olmayacağız.” dedi.
Trump, daha önce Kanada’nın ABD’ye 51. eyalet olarak dahil edilmesi gerektiğini savunmuş ve Kanadalıların da bunu istemesi gerektiğini öne sürmüştü. Ayrıca, Canada Başbakanı Justin Trudeau için “vali” ifadesini defalarca kullanmıştı.
Trump, 1 Şubat tarihinde imzaladığı bir kararname ile Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalatlara yüzde 25, Çin’den yapılan ithalatlara ise yüzde 10 ek tarifeler uygulamıştı.