İsviçre İstatistik Enstitüsü (FSO), nisan ayı enflasyonuna dair öncü verileri yayımladı.
Bu verilere göre, İsviçre’de mart ayında yıllık bazda yüzde 0,3 olarak kaydedilen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda sıfıra geriledi. Uzmanlar, enflasyonun nisanda yüzde 0,2 seviyesine inmesini bekliyordu.
Enflasyon, böylece son dört yılın en düşük oranına ulaşırken, İsviçre Ulusal Bankası’nın (SNB) fiyat istikrarı hedefinin alt sınırı olan yüzde 0 ile 2 aralığının da altında kaldı.
Ülkede TÜFE, aylık bazda ise herhangi bir değişiklik göstermedi.
Oteller ve tatil konaklamalarının fiyatlarını düşürmesi, giyim ve sebze fiyatlarını dengeledi.
İsviçre’de gıda ve enerji gibi dalgalı fiyatları hesaba katmayan çekirdek enflasyon ise nisanda yüzde 0,6 olarak belirlendi.
Ekonomistler, enflasyondaki beklenenden daha fazla düşüşün ardından, haziranda İsviçre Merkez Bankası’ndan (SNB) yeni bir faiz indirimi bekliyor. Düşük enerji fiyatları ve İsviçre Frangı’nın enflasyon üzerindeki baskı yaratması nedeniyle mayıs ayında enflasyonun negatif olma olasılığının arttığına da dikkat çekiyorlar.