Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Altunizade Ferah Mahallesi’nde yer alan Çamlıca Camisi Bosna Bulvarı Metro hattının şantiye programında yaptığı açıklamada, büyük şehirlerin karmaşasında çevre dostu raylı sistemlerin karbon ayak izini azaltma etkisine dikkat çekti. Bu tür sistemlerin geleceğe yönelik önemli bir çözüm sunduğunu vurguladı.
Bakanlık olarak özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar için hayata geçirdikleri kent içi raylı sistem projelerine değinen Uraloğlu, Türkiye genelindeki raylı sistem hatlarının toplam uzunluğunun yaklaşık 434 kilometreyi bulduğunu ifade etti.
Uraloğlu, ayrıca bakanlıklarının 6 projede toplam 91,8 kilometrelik hat üzerinde yapım çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Marmaray’ın açılışından bu yana yaklaşık 1 milyar 330 milyon yolcunun yararlandığını aktaran Uraloğlu, diğer projeler hakkında da detaylar paylaştı. Örneğin, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy hattında 19 milyon, Bakırköy Bahçelievler Kirazlı Metro’sunda 14,2 milyon ve Sirkeci Kazlıçeşme hattında 4 milyon 653 bin yolcu taşındı.
“İstanbul’da toplamda yaklaşık 162 kilometrelik raylı sistem hattını hizmete sunduk.” diyen Uraloğlu, devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Şu anda, Halkalı-İstanbul Havalimanı hattının Halkalı-Arnavutköy kesimi ile Altunizade Çamlıca Camisi Bosna Bulvarı Metrosu’nda toplam 22 kilometrelik inşaat çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Ayrıca, Altunizade Çamlıca Camisi Bosna Bulvarı Metro Hattı’nın Ümraniye Spor Köyü’ne kadar uzatılmasına yönelik yeni bir projenin de başlatıldığını açıkladı. Proje ile birlikte kazandıracakları yeni hat, 4,5 kilometre uzunluğunda olacak.
Bu projelerle birlikte İstanbul genelinde inşa edilen toplam raylı sistem hattı uzunluğunun yaklaşık 188 kilometreye ulaşacağı bilgisini veren Uraloğlu, böylece İstanbullulara kesintisiz metro ulaşım imkanı sunarak bölgedeki ulaşım ağını güçlendireceklerini bildirdi.
Uraloğlu, hattın dört istasyondan oluşacağını ve bu istasyonların, yoğun bir şekilde ziyaret alan Çamlıca Tepesi ile Ferah Mahallesi gibi bölgeleri kapsayacağını dile getirdi. Bu tür turistik ve inanç amaçlı ziyaretlerin yoğun olduğu alanlar için hattın hızlı bir şekilde tamamlanmasının önem taşıdığını ekledi.
“Ana hat tünel kazılarını yaklaşık yüzde 99 oranında tamamladık”
Ana hat tünel kazısının büyük oranda tamamlandığını belirten Uraloğlu, yalnızca 71 metrelik bir bölümü kaldığını ve beton kaplama imalatlarına devam ettiklerini sözlerine ekledi. Ayrıca elektromekanik proje çalışmalarının da büyük ölçüde tamamlandığını vurguladı. Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım geleceğini inşa ederken, bazı grupların yanlış bilgilerle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla projeyi üstlendiklerini, bunun büyükşehir belediyesinin elinde olan bir proje olmadığını ifade ederek İstanbul’un ulaşım sorununu yer altı ulaşım ağları ile çözmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. İstanbul’un 1004 kilometre metro hattına ihtiyacı bulunduğunu belirten Uraloğlu, mevcut 362 kilometrelik hattın, yeni projelerle birlikte 388,5 kilometreye çıkacağını aktardı.
İstanbul’da yapılması gereken yaklaşık 600 kilometre daha metro hattı olduğunu söyleyen Uraloğlu, her bir hattın İstanbul’un tarihine yeni bir sayfa eklediğini belirtti. U