İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bu gece itibarıyla başladı.
Ajansın haberine göre, Kuzey Marmara Otoyolu’nda bulunan Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, hayvan sevklerine yönelik denetimlerini gerçekleştirdi.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kontrol noktasında bir tırın denetimi sırasında basın mensuplarıyla görüştü.
Parıldar, Kurban Bayramı gerekçesiyle hayvan sevklerine başlandığını ifade ederek, denetimlerin 7 gün 24 saat esasına göre veteriner hekimler, teknik personel ve kolluk kuvvetleriyle yürütüldüğünü belirtti.
2024 yılı kurban dönemiyle ilgili olarak, İstanbul’da 1000’den fazla aracın denetimden geçirildiğini dile getiren Parıldar, bu araçlarda 8 bin 500’ün üzerinde büyükbaş ve 11 bin civarında küçükbaş hayvanın kontrol edildiğini söyledi.
Kontroller sırasında sevk ve veteriner sağlık raporlarının uygunsuzluğu nedeniyle yaklaşık yüzde 10’luk bir araç grubuna işlem uygulandığını aktararak, “120’den fazla araca da idari para cezası kesildi,” dedi. Parıldar, 2024 yılı için İstanbul’a 68 bin civarında büyükbaş ve aynı sayıda küçükbaş hayvan sevk edildiğini, Kurban Bayramı dolayısıyla da toplamda 78 bin büyükbaş ve 77 bin küçükbaş hayvanın kurban amacıyla kesildiğini ifade etti.
Parıldar, İstanbul’da ve Türkiye genelinde kurban sayılarının yeterli olduğunu belirtti. Anadolu’dan gelen hayvanların 5 farklı istasyonda vize ve kontrol işlemlerinden geçtiğini hatırlatan Parıldar, bu istasyonlarda belgelerin kontrol edilmesinin gerektiğini vurguladı. Yetiştiricilerin bu konuda hassasiyet göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.
“TARIM CEBİMDE UYGULAMASINI TAVSİYE EDİYORUZ”
Parıldar, kurban yapacak olan vatandaşlara, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Cebimde” uygulamasını kullanmalarını önerdi.
Uygulamayı kullanarak vatandaşların hayvanların küpe sorgulama butonuna girip, tür ve kulak küpe numarasını girmeleri durumunda, yaş, aşılama bilgileri ve sevk raporlarına ulaşabileceklerini belirtti. Ayrıca hayvanın küpe numarası, türü ve doğum tarihlerinin de bu uygulama üzerinden takip edilebileceğini ifade etti.
Veteriner sağlık raporlarının yol kontrollerinde ilk olarak incelendiğini aktaran Parıldar, bu raporların hayvanların varış noktası hakkında da bilgi sağladığını vurguladı.