Elektrik-Elektronik Bölümü 4. sınıf öğrencileri Elif İlke Gedük, Tahayasin Keskin ve Mustafa Arslan, işaret dilini bilmeyen bireylerle iletişim kurmakta zorluk yaşayan işitme ve konuşma engelli kişiler için inovatif bir çözüm geliştirdi. “Elitişim Projesi” adı verilen bu çalışma, ekip tarafından hayata geçirildi.
Öğrenciler, işaret dilini algılayabilen sensörler içeren bir eldiven ve entegre yazılım tasarladı. Yaklaşık 5 aylık bir sürecin ardından, işaret dilini anlık olarak yazıya ve sese dönüştüren “akıllı iletişim eldiveni” üzerinde çalışmalara son noktayı koydular.
Eldivenin sensörleri, el hareketlerini algılayarak yazılı iletişimi LCD ekranda sunmakta ve hoparlör aracılığıyla sesli iletişimi desteklemektedir. Ayrıca mikrofon, karşı tarafın söylediklerini LCD ekranda yazıya dönüştürerek etkileşimi artırmaktadır.
Ekip, geliştirdikleri eldivenin bir mobil uygulamasıyla entegre edilmesi sonrasında patent sürecine girmeyi ve ticarileştirme hedeflerini gerçekleştirmeyi planlıyor.
Elif İlke Gedük, mühendisliğin, hayattaki zorlukları basit ve pratik bir şekilde çözme sanatı olduğunu ifade etti. İşitme ve konuşma engelli bireyler için yürütülen projeleri hakkında bilgi veren Gedük, “Projeye ‘Elitişim’ adını verdik. İşaret dilini sese ve yazıya dönüştürdüğü için, karşı taraf işaret dili bilmasa bile iletişimi büyük ölçüde kolaylaştırıyoruz” şeklinde konuştu.
Gedük, projenin daha da geliştirilebileceğini belirterek, “İleride eldivende küçük bir LCD ekran ve mikrofon ekleyeceğiz. Bu sayede karşı tarafın söylediklerini algılayarak uygun çıktılar verebilecek. Yapay zeka desteği de eklemeyi planlıyoruz” dedi.
İşaret dilinin ülkeden ülkeye değişmesine dikkat çeken Gedük, akıllı iletişim eldiveninin şu aşamada Türk İşaret Dili ile uyumlu olduğunu vurguladı.
Tahayasin Keskin, işitme engelli bireylere destek olma arzusunu dile getirerek, “Sosyal yaşantıda ya da iş hayatında, işitme ve konuşma engelli bireyler çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Projemizle bu güçlüklerin üstesinden gelmeyi ve onların yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bu sayede sosyal hayatta daha fazla yer almalarını sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
Mustafa Arslan ise projenin iletişim açısından sağladığı kolaylığı anlatarak, “İşitme ve konuşma engelli bireylerin sadece yazarak iletişim kurabilecekleri düşünülüyor. Ancak bu bireyler, iş hayatındaki toplantılarda uzun yazılar yazmak yerine bu eldiveni kullanarak rahatça sesli iletişim kurabilecekler” şeklinde belirtti.