1. Haberler
  2. Dünya
  3. İran’ın Nükleer Faaliyetleri: Riskler ve Olası Anlaşmalar

İran’ın Nükleer Faaliyetleri: Riskler ve Olası Anlaşmalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Grossi, Le Monde gazetesine verdiği röportajda İran’ın nükleer silah programını detaylandırdı.

Bugün İran’a gerçekleştireceği ziyarette Grossi, birçok nükleer silah üretimi için gerekli malzemelere sahip olan İran’ın henüz nükleer silah edinmediğini dile getirdi.

Grossi, Tahran hükümetinin nükleer silah elde etme potansiyeline dikkat çekerek, “Bu durum adeta bir yapboz gibi; ellerinde mevcut parçalar var ve bunları bir gün birleştirebilirler. Bu sürecin tamamlanması için bir yol var. Ancak buna oldukça yaklaşmış durumdalar, bunu kabul etmemiz gerekiyor. Son dört yılda İran’ın bu alanda önemli bir hız kaydettiğini gözlemledik.” ifadelerini kullandı.

İran ile ABD arasında şu an devam eden nükleer faaliyetlere dair diyalog sürecine Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA)’nın da dahil edilmesi gerektiğini belirten Grossi, “Olası bir anlaşmayla ilgili görüşlerimizi aktarmamızın gerekli olduğunu biliyorlar çünkü izleme görevini üstlenmek bize düşecek.” açıklamasını yaptı.

Rafael Mariano Grossi, ABD’nin 2015 yılında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) anlaşmasından memnun olmadığını ve daha sade bir anlaşma yapılması yönünde istekli olduklarını savundu.

Grossi, yeni bir anlaşma ile İran’ın nükleer konusundaki bazı etkinliklerinin doğrudan yasaklanmasının amaçlandığını vurguladı.

Bu anlaşmanın karşılığında, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasının veya bu ülkeye yatırım teşvik edecek adımların atılmasının hedeflendiğini belirten Grossi, 2015’te KOEP’i imzalayan Fransa, İngiltere, Almanya, Çin ve Rusya’nın günümüzde çok kutuplaşmış durumda olduğunu ve planın artık etkinliğini yitirdiğini söyledi.

Grossi, uluslararası gelişmelerin İran’ın nükleer faaliyetleri üzerindeki etkilerin değiştiğini ifade ederek, “Nihai hedef, barışın sağlanması, savaşın engellenmesi ve İran’da nükleer silahın elde edilmesinin önlenmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

İran ve ABD ile Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya (5+1) arasında 2015’te imzalanan KOEP, yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlenmesini ve denetimini öngörüyordu.

İran’ın Nükleer Faaliyetleri: Riskler ve Olası Anlaşmalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir