İran devlet televizyonuna göre, İran ile ABD arasında Umman aracılığıyla gerçekleştirilen müzakerelerde, İran heyetine Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Amerikan heyetine ise ABD Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff başkanlık ediyor.
Umman’da, iki ülke arasında hem teknik detaylar üzerine uzmanlar düzeyinde müzakereler hem de üst düzey diplomatik görüşmeler gerçekleştirileceği duyuruldu.
İran ile ABD Arasındaki Müzakere Süreci
2018 yılında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD Başkanı Donald Trump, bu yıl mart ayında İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e doğrudan nükleer müzakere çağrısı içeren bir mektup göndermişti. Mektupta bazı tehditler de yer almaktaydı.
İran, söz konusu mektuba Umman üzerinden bir yanıt ile karşılık vermişti.
Tahran ve Washington, mektup trafiğinin ardından 12 Nisan’da Umman’da dolaylı görüşmelere başlamıştı.
Taraflar, 19 Nisan’da İtalya’nın başkenti Roma’da tekrar Umman’ın aracılığıyla bir araya gelmişti. Hem İran hem de ABD, müzakerelerde bahsedilen ilerlemenin kaydedildiğini bildirmişti.