İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, İran’ın dış politika gündemi ve bölgedeki gelişmelere dair soruları yanıtladı.
ABD Başkanı Trump’ın, İran lideri Hamaney’e yazdığı mektubun içeriği ve İran’ın bu konuda nasıl bir yanıt vereceğiyle ilgili soruya Bekayi, “Trump’ın mektubunu şu anda yayımlama imkanımız bulunmuyor. Bu mektup hakkında medyada çıkan haberler çoğunlukla spekülasyondan ibarettir ve kesin bir dayanağı yoktur. Mektubun içeriği, Trump’ın kamuoyuna yaptığı açıklamalarla çok da farklı bir çizgide değil ve bu unsurlar üzerine inşa edilmiştir.” şeklinde yanıt verdi.
Mektubun inceleme aşamasında olduğunu belirten Bekayi, uygun kanallar aracılığıyla bir dönüş yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’nin dün Umman’a gerçekleştirdiği ziyaretin, Trump’ın mektubuyla bağlantılı olmadığını da vurguladı.
“Türkiye ile görüş ayrılıkları diyalog ve anlayışla yönetiliyor”
İranlı Sözcü, Türkiye ile ilişkiler hakkında yöneltilen bir soruya, “Her iki ülke de Türkiye-İran ilişkilerinin devamı ve geliştirilmesinin öneminin farkındadır. Suriye gibi bölgesel konularda aramızda mevcut olan görüş ayrılıkları, diyalog ve anlayış çerçevesinde ele alınıyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Ayrıca, ABD ile nükleer konularda müzakere ihtimaliyle ilgili de açıklama yapan Bekayi, İran’ın tehdit ve baskı altında müzakere masasına oturmayacağının altını çizdi.