1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İnsülin Direnci: Erken Tanı ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

İnsülin Direnci: Erken Tanı ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Akıncıoğlu, insülin direncinin yemeklerden sonra vücuttaki insülin hormonunun hücreler üzerindeki etkisinin azalması sonucunda kanda glukoz birikiminin başladığını belirtti. Bu durumun, zamanla yüksek kan şekeri seviyeleri ve tip 2 diyabetin yanı sıra hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar gibi pek çok sağlık sorununa neden olabileceğine dikkat çekti.

Dr. Akıncıoğlu, insülin direncinin gelişiminde hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo (özellikle karın bölgesinde biriken yağ), genetik faktörler ve yüksek karbonhidrat ile şeker içeren besinlerin aşırı tüketiminin etkili olduğunu vurguladı. Stres ve uyku düzeninin bozulmasının da bu durumu kötüleştirebileceğini ifade etti.

Yemek sonrası yaşanan yorgunluk, tatlıya aşırı istek, sık açlık hissetme, terleme, göbek çevresinde oluşan yağlanma ve kilo vermekteki zorlukların insülin direnci belirtisi olabileceğini belirten Dr. Akıncıoğlu, özellikle kadınlarda polikistik over sendromu ve adet düzensizliklerinin bu tabloyla ilgili olabileceğine dikkat çekti.

Kan trigliserit düzeyi ile insülin direnci arasında önemli bir bağlantı olduğunu ifade eden Dr. Akıncıoğlu, kanda yağ asitlerinin insülin direncini artırdığını belirtti. Açlık insülin düzeyinin ve kan şekeri seviyesinin değerlendirilmesi ile HOMA-IR ve Trigliserit/HDL oranı gibi hesaplamalarla insülin direncinin tespit edilebileceğini ekledi.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

İnsülin direnci ile başa çıkmada en etkili yöntemin yaşam tarzı değişiklikleri olduğunu ifade eden Dr. Akıncıoğlu, fazla kilolardan kurtulmanın ve düzenli fiziksel aktivitenin önemine değindi. Düşük glisemik indeksli gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Akıncıoğlu, şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmasının gerektiğini belirtti. Ayrıca, karbonhidratların mutlaka proteinle birlikte tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“GEREKİRSE İLAÇ DESTEĞİ ALINABİLİR”

İnsülin direncine yönelik yeni araştırmaların, farklı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak sağladığını söyleyen Dr. Akıncıoğlu, bazı durumlarda ilaç tedavisine de başvurulabileceğini ve metformin gibi ilaçların doktor kontrolünde kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Erken tanının önemine vurgu yapan Dr. Akıncıoğlu, insülin direncinin zamanında müdahale ile kontrol altına alınabileceğini, böylece tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının önlenebileceğini ifade etti.

Dr. Akıncıoğlu, şüpheli belirtiler görüldüğünde mutlaka bir endokrinoloji veya iç hastalıkları uzmanına başvurulmasını tavsiye etti.

İnsülin Direnci: Erken Tanı ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir