Hindistan ve Pakistan arasında, Keşmir bölgesindeki çatışmalar, bu iki nükleer güç arasındaki geçmişten gelen düşmanlığın yeniden alevlenmesine neden oldu ve dünya gündeminin üst sıralarına yerleşti. İki ülke, 1947 yılından bu yana Keşmir meselesi nedeniyle birbirlerine karşı gergin bir tutum sergiliyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasındaki artan gerginliği “utanç verici” olarak tanımlarken, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hindistan’ın Keşmir’deki noktalara yönelik saldırısının ardından her iki ülkenin yetkilileri ile görüştü. Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu utanç verici bir durum, biz de yeni duyduk. Sanırım insanlar bir şeylerin olacağını az çok tahmin ediyorlardı. Uzun zamandır bu savaş sürüyor. Umarım çok kısa bir süre içinde sona erer,” şeklinde ifadeler kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasındaki derinleşen askeri çatışmadan kaygı duyduğunu belirterek her iki ülkeye de itidal çağrısında bulundu. Rusya, her iki ülke ile güçlü ilişkileri sürdürmekte olup, terörizmin her türlüsünü kınadığını duyurdu.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Çin’in Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliği yakından takip ettiğini ve vatandaşlarına çatışma bölgesine yakın alanlardan kaçınmalarını önerdiği ifade edildi.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, Hindistan’ın Pakistan’da vurduğu hedefler üzerinde incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti. Hindistan Başbakanı Modi, Hırvatistan, Hollanda ve Norveç’e planladığı ziyaretlerini ertelemek zorunda kaldı ve gelecek hafta Avrupa’ya seyahat etmesi bekleniyordu.
Fransa: İki tarafı da itidale çağırıyoruz
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Hindistan ve Pakistan’a itidalli davranma çağrısında bulundu. TF1 kanalına katılan Barrot, iki ülke arasındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Barrot, “Hindistan’ın kendisini terör tehdidinden koruma isteğini anlıyoruz; fakat gerilimin artışını önlemek ve sivilleri korumak için Hindistan’ı ve Pakistan’ı itidale çağırıyoruz,” dedi.
Barrot, bölgedeki durumla ilgili endişelerini dile getirerek, “İki askeri güç söz konusu. Bu nedenle itidalli olmalarını talep ediyoruz,” şeklinde konuştu. Ayrıca, Hindistan ve Pakistan dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmeleri yapacağını belirtti ve kalıcı bir çatışmanın kimseye fayda sağlamayacağını vurguladı.
Japonya: Terör eylemlerini kınıyoruz
Japonya’dan yapılan açıklamada ise Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalarla ilgili olarak endişeler dile getirildi. “22 Nisan’da Keşmir’de meydana gelen terör eylemi ile ilgili ülkemiz bu tür saldırıları şiddetle kınamaktadır. Bu durumun daha fazla misillemelere yol açabileceği ve geniş çaplı bir askeri çatışmaya dönüşebileceği endişesini taşıyoruz,” denildi.
Güney Asya’da barış ve istikrarın sağlanabilmesi için hem Hindistan hem de Pakistan’ın itidalli davranmaları ve durumu diyalog aracılığıyla çözmeyi hedeflemeleri gerektiği vurgulandı.
Ne olmuştu?
Hindistan, geçtiğimiz ay Keşmir’de gerçekleşen, 26 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bir terör saldırısıyla bağlantılı olarak, Pakistan topraklarındaki dokuz noktayı “terör altyapısı” olarak tanımlayarak vurduğunu açıkladı. Pakistan ise, bu saldırıların hedefleri arasında terör bağlantısı bulunmadığını iddia ederek misilleme olarak 5 Hint savaş jetini düşürd