1. Haberler
  2. Dünya
  3. Hegseth’in mesajlarında Yemen saldırı bilgileri iddiası!

Hegseth’in mesajlarında Yemen saldırı bilgileri iddiası!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve diğer üst düzey yetkililerin adının geçtiği bir mesajlaşma grubundaki iddialar, geçtiğimiz ay geniş yankı bulmuştu. Bu mesajlaşma grubunun içinde, ABD Başkan Yardımcısı James David Vance ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz da yer alıyordu. Gazeteci Jeffrey Goldberg, grubun bir parçası olarak bazı iddiaları kamuoyuyla paylaşmıştı.

Goldberg, bu mesaj grubunda Hegseth’in Husilere yönelik saldırılara dair bilgileri paylaştığına dair ekran görüntülerini yayımladı. Savunma Bakanı ise bu mesajlarda saldırı bilgisi bulunmadığını belirtirken, bu durum ABD yönetimini eleştirilere maruz bıraktı.

New York Times, yeni iddiaları gündeme taşıdı

New York Times gazetesinin haberine göre, Hegseth’in Yemen’deki Husilere yönelik 15 Mart’ta gerçekleştirilecek saldırılara ilişkin hassas bilgileri, eşi, kardeşi ve şahsi avukatı gibi kişilerin de bulunduğu bir Signal mesajlaşma grubunda paylaştığı ileri sürüldü. Gazetenin, konuya dair bilgi veren dört kaynağına dayandırdığı bu haber, dikkat çekti.

Haberde, Hegseth’in bu grupta Husilere yönelik saldırılarda kullanılan “F/A-18 Hornet” tipi uçakların kalkış saatleri gibi hassas bilgileri paylaştığı belirtildi. İlginç bir şekilde, Atlantic dergisi editörü Jeffrey Goldberg’in aynı gün gruba yanlışlıkla dahil olduğu bilgilerin, Hegseth’in paylaştıklarıyla büyük ölçüde örtüştüğü kaydedildi.

Kaynaklardan iki tanesi, Hegseth’in söz konusu grubu, idari işlerle ilgili konuşmak için kişisel telefonundan oluşturduğunu öne sürdü. Hegseth’in kardeşi Phil Hegseth ve avukatı Tim Parlatore’nin de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile ilişkili olduğu, ancak operasyonel detaylara olan erişimlerinin belirsiz olduğu aktarıldı.

Bazı kaynaklar, Hegseth’in yardımcılarının, hassas operasyonel bilgi paylaşımlarını güvenli sayılmayan bu grup sohbetinde yapmamaları yönünde uyarıda bulunduğunu belirtti. ABD’li bir yetkili ise, Hegseth’in hassas bilgileri paylaşıp paylaşmadığıyla ilgili yorum yapmaktan imtina ederken, herhangi bir ulusal güvenlik ihlali yaşanmadığını dile getirdi.

Yeni savunma bakanı arayışı iddiaları

NPR’ye göre, Beyaz Saray’ın Hegseth’in yerine yeni bir savunma bakanı arayışında olduğu iddiaları gündeme gelmişken, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt bu durumu yalanladı. Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hegseth’in arkasında durduğunu vurguladı.

Trump’tan destek geldi

Trump, basın mensuplarının bu konuyla ilgili sorularına karşılık vererek, medya organlarını “yalan habercilik” yapmakla suçladı ve Hegseth’in Yemen’deki operasyonlarda başarılar elde ettiğini ifade etti.

Trump, gazetecilere “Yine mi Signal konusunu soruyorsunuz, başka sorunuz yok mu?” diyerek tepki gösterdi. Hegseth’in ve Pentagon’un Yemen’de başarılı işler çıkardığını dile getirdi.

Hegseth’in tepkisi

Hegseth, Yemen’e yönelik saldırı planlarını Signal uygulaması üzerinden bazı yakınlarıyla paylaştığına dair iddialarla ilgili basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Beyaz Saray bahçesinde düzenlenen Paskalya töreninde konuşan Hegseth, medyanın bu konuyu sürekli kendi aleyhinde kullanma çabasında olduğunu ileri sürdü.

Hegseth, belir

Hegseth’in mesajlarında Yemen saldırı bilgileri iddiası!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir