Buca ilçesinde yaşayan 46 yaşındaki Cemile Çetin, geçtiğimiz hafta evinde mide ağrısı şikayetiyle Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvurdu.
Yapılan muayene esnasında acil serviste kalbi 2 kez durarak yaklaşık 30 saniye boyunca hayati tehlike geçiren Çetin, doktorların uyguladığı elektroşok ve ilaç tedavileri sayesinde hayata döndürüldü.
Kalp krizi geçirdiği tespit edilen Çetin, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sedat Taş’ın gözetiminde anjiyo işlemine alındı. Yapılan kontrollerde kalbine giden ana damarlardan birinin tıkalı olduğu tespit edildi ve derhal anjiyo yapılmasına karar verildi.
Anjiyo işlemi sırasında hastanın kalbi iki kez ciddi ritim bozukluğu yaşadı ve bu sürede elektroşok tedavisi uygulandı. Tıkalı damarın hızlı bir şekilde açılması ve stent yerleştirilmesi neticesinde Cemile Çetin hayata yeniden tutundu.
“ÖLDÜM MÜ?” DİYE SORMUŞ
Cemile Çetin, iki gün boyunca yaşadığı yoğun göğüs ağrısını mide ağrısı olarak düşündüğünü ve bu yüzden durumu önemsemediğini belirtti. Hastaneye başvurduğunda fenalaştığını dile getiren Çetin, “Bir anda kendimi ameliyathanede buldum. Her şey çok hızlı gelişti. Anjiyo yapılacağını duyunca eşimle birlikte şaşırdık. Dar bir masaya yatırıldım ve bir hemşire ‘komplikasyon oldu’ dedi, o noktada her şey durdu. Gözümü açtım ve başımı kaldırdım, makinelerle kalp masajı yapıyorlardı. Bilinçli miydim, değil miydim hatırlamıyorum, sadece ‘öldüm mü?’ dedim. Başucumdaki hemşire ‘Hayır, hayır, yaşıyorsun, buradasın’ dedi. O anda durumu anladım; o an bir kaç defa gidip gelmişim.” ifadelerini kullandı.
Doktor ve hemşirelere teşekkür eden Çetin, “Şu an ikinci baharımı yaşıyorum. Ölümün eşiğindeydim. Hayatın değerini bilmek gerekiyor; bugün varsınız, yarın yoksunuz. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum.” şeklinde konuştu.
ANJİYO ÜNİTESİNİN İLK HASTASI
Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Sedat Taş, Çetin’in şanslı bir hasta olduğunu belirterek, kendilerine başvurduğu gün anjiyo ünitesinin yeni açıldığını ve Çetin’in ilk hastaları olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.
Hastayı yaşatmak için büyük bir çabanın sarf edildiğini aktaran Taş, “Saniyeler içinde şoklamazsanız, bu hastayı kaybedersiniz. Biz anında şok cihazını kullanarak hastayı hayata döndürdük. Diğer taraftan tıkalı damarı açmak için mücadele ettik. Anjiyo sonrasında kalbi besleyen ana damarın tıkalı olduğunu fark ettik. Hastanın bilinci yerinde değildi ve ikinci kez ölümcül bir ritim bozukluğuna girdi.” dedi.
Taş, Çetin’in yaş grubunda ana damarın tıkanmasının nadir görüldüğünü ve bu durumun bilimsel olarak 100 binde 4 oranında rastlandığını belirterek, “Saniyeler içinde ölümün kıyısında geziyorduk. Bu hasta kaybedilebilirdi.” şeklinde konuştu.
Hastane başhekimi Prof. Dr. Yekta Öncel, zamanında müdahalenin hayati rolüne vurgu yaparak, “Doktorlarımız ve hemşirelerimizin zamanında yaptığı müdahale sonucu genç bir hastamız sevdiklerine kavuştu. Bir he