Hamas, Birleşik Krallık’ın 2021 yılında örgütü terör örgütü olarak tanımlayan kararına itirazda bulunmak amacıyla üç avukata yasal süreç başlatmaları için yetki verdi.
Hamas’ın yasaklı örgütler listesinden çıkarılması için girişimlerde bulunan avukatlardan Daniel Grütters, hukuki sürecin detaylarını ve hedeflerini AA muhabirine aktardı.
“One Pump Court Chambers” hukuk bürosunda çalışan Grütters, başvurularının amacı olarak Hamas’ın İngiltere’nin yasaklı örgütler listesinden çıkarılmasını gösterdi. Aynı zamanda, hazırlık aşamasında müvekkiline destek sağladığını belirtti.
Müvekkilinin, İçişleri Bakanlığı’nın 2021’de aldığı kararı geri çevirerek Hamas’ı yasaklı listeden çıkaracağını umduğunu dile getiren Grütters, bu durumun birçok kısıtlamanın ortadan kalkmasına yol açacağını ifade etti.
İngiltere yasaları gereği yasaklı örgütlere destek veren görüşlerin şu anda ifade edilemediğini hatırlatan Grütters, Hamas’ın yasaklı listeden çıkarılması durumunda bu kısıtlamaların sona ereceğini kaydetti.
“HAMAS’IN TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIMLANMASI SİYASİ BİR KARAR”
Grütters, başlattıkları hukuki mücadelenin İçişleri Bakanı Yvette Cooper’ın Hamas hakkındaki kararını yeniden gözden geçirmesini sağlamak amacı taşıdığını söyledi.
Başvurunun sebeplerinden birinin, Hamas’ın terör örgütü olarak tanımlanmasının siyasi bir karar olduğu yönünde olduğunu ifade eden Grütters, (dönemin) İçişleri Bakanı’nın siyasi kaygılar nedeniyle Hamas’ın politikalarını kabul etmediğini belirttiği için terör örgütü olarak kabul ettiğini vurguladı. Bu durum, Bakan’ın yetkisini kötüye kullandığını gösteriyor.” diye ekledi.
Başvurunun ifade özgürlüğü açısından da önemli olduğunu dile getiren Grütters, İngiltere’de Hamas’ı destekleyen görüşlerin ifade edilmesinin yasaklandığını hatırlattı.
Grütters, “Filistin halkı, İsrailliler tarafından işgal, ayrımcılık ve Ekim 2023 itibarıyla soykırım gibi zulümlere uğramaktadır ve bu başvuru, uluslararası hukuka göre Filistin halkının bu duruma karşı silahlı direniş gösterme hakkının olduğunu savunmaktadır.” dedi.
Hukuki başvurunun, Filistin halkının uluslararası hukuktan doğan haklarını korumayı amaçladığını vurgulayan Grütters, İçişleri Bakanı Cooper’ın bu konuyu 90 gün içinde değerlendireceğini belirtti.
Cooper’ın Hamas’ın başvurusuna 90 gün içinde vereceği yanıt sonrasında yapılacak süreçle ilgili bilgi veren Grütters, başvurunun iki şekilde sonuçlanabileceğini açıkladı.
Cooper’ın başvuruyu kabul etmesi durumunda, Hamas’ın yasaklılar listesinden çıkarılması için İngiltere Parlamentosu’na bir yasa tasarısı sunulacağını ifade eden Grütters, diğer ihtimalin ise başvurunun reddedilmesi ve gerekçeli bir açıklama yapılması olduğunu belirtti.
Eğer başvuru reddedilirse, Hamas’ın bu kararı temyiz komisyonuna taşımaya hakkı olduğunu belirten Grütters, bunun yalnızca İçişleri Bakanı’nın kararının hukuka aykırı veya mantıksız olması halinde mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.
Başvurunun temel argümanlarının uluslararası hukuk ve ifade özgürlüğü ile ilgili olduğunu vurgulayan Grütters, Hamas’ın yönettiği Gazze’deki insan hakları ihlalleri ve soykırıma karşı direnişin uluslararası hukuka uygun bir şekilde savunulması gerektiğini ifade etti.