1. Haberler
  2. Dünya
  3. Hamas’tan ABD’ye Ateşkes ve Rehine Cevabı!

Hamas’tan ABD’ye Ateşkes ve Rehine Cevabı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamas, ABD’li arabulucu Steve Witkoff’un sunduğu ateşkes ve rehine takası taslağına karşılık olarak hazırladığı yanıtı sabah saatlerinde Mısır ve Katar’a ulaştırdı.

Cevap metni, kapsamlı müzakerelerin ardından kaleme alındı. Bu süreçte Hamas, Katar, Beyrut ve diğer başkentlerdeki Filistinli gruplarla yoğun bir iletişim kurarak, ortak bir Filistin bakış açısı oluşturmaya çalıştı.

Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından hazırlanan bu yanıt, bazı olumlu unsurlar içermekle birlikte, teklifin uygulanabilirliği için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları da beraberinde getirdi. Hamas, önerinin birçok açıdan İsrail lehine hazırlandığını ve Filistinliler için ciddi sıkıntılar barındırdığını ifade etse de, notların dikkate alınması durumunda önerinin hayata geçirilmesinin mümkün olabileceğini belirtti.

Filistinli gruplar, bu notları ortak bir mutabakatla oluşturdu. Eğer ABD, İsrail’e yönelik etkili bir baskı uygularsa, tarafların anlaşmaya varabileceği belirtiliyor.

Hamas, verdiği yanıtta rehinelerin serbest bırakılması için aşağıdaki takvimi önerdi:

• İlk gün: 4 kişi

• Otuzuncu gün: 2 kişi

• Altmışıncı gün: 4 kişi

Ayrıca, hayatını kaybeden rehinelerin cenazelerinin de üç aşamada teslim edilmesi planlanıyor:

• Onuncu gün

• Otuzuncu gün

• Ellinci gün.

Bunun yanı sıra, Hamas’ın talepleri içinde Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze halkının seyahat ve geri dönüş hakkının sağlanması da bulunuyor. Ayrıca, İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi ve kalıcı bir ateşkes için müzakerelerin başlatılması istekleri de cevabın önemli bölümlerine dahil edildi.

Hamas, Witkoff’un sunduğu orijinal teklifin özellikle ilk haftada rehine teslimini iki günle sınırlamasına itiraz etti. Daha önceki takas süreçlerinde olduğu gibi, teslimatın zamana yayılması gerektiğini savunarak, anlaşmanın tüm unsurlarının 60 gün boyunca aşamalı ve güvenli bir şekilde uygulanabileceğini ifade etti.

Ancak, Hamas hâlâ teklifin pek çok risk ve karmaşık madde içerdiğini vurguluyor. Bu durumun dikkatli bir şekilde ele alınmasını gerektiğine dikkat çekti.

İSRAİL KENDİ REHİNELERİNİ ÖLDÜRÜYOR

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail ordusunun Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonların en az 54 rehinenin hayatını tehlikeye attığını ve bunlardan en az 20’sinin İsrail saldırıları sonucunda hayatını kaybettiğini rapor etti. İsrail makamları uzun süredir rehineleri kurtarmaya çalıştıklarını belirtirken, bu veriler sahadaki gerçekliği sorgulatır hale getiriyor.

Gazetenin aktardığına göre, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze’de süregelen çatışmalar sırasında bazı rehineler doğrudan İsrail bombardımanlarında yaşamını yitirdi; bazıları ise İsrail askeri faaliyetleri nedeniyle bulundukları yerlerdeki silahlı unsurlar tarafından infaz edildi. Son takas anlaşması ile serbest bırakılan 8 rehine, İsrail ordusunun kendilerinin bulunduğu bölgeleri bombaladığını açıkça belirttiler.

Haaretz, İsrail hükümetinin rehine krizine ilişkin tutarsız açıklamalar yaptığını da vurguladı. İsrail Başbakanı Netanyahu, bir sayı açıkladığında, Savunma Bakanı ve diğer yetkililer farklı rakamlar telaffuz ederek kamuoyunu şaşırttı. Rehine ailelerinin durumu, bu çelişkili

Hamas’tan ABD’ye Ateşkes ve Rehine Cevabı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir