Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği saldırıları durdurması, bölgeden geri çekilmesi ve yeniden imar sürecini başlatması karşılığında elindeki tüm esirleri serbest bırakmaya hazır olduklarını duyurdu.
Hamas’ın Gazze’deki liderlerinden Halil el-Hayye, İsrail’in sunduğu “kısmi” ateşkes tekliflerine yanıt verdi.
Hayye, Hamas’ın 18 ay süren zorlu müzakereler sonucunda varılan üç aşamalı ateşkes anlaşması çerçevesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini hatırlatırken, “Ancak Binyamin Netanyahu ve hükümeti anlaşmanın birinci aşaması tamamlanmadan onu sabote etti ve halkımıza karşı en acımasız katliamları gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı.
Netanyahu’nun kişisel siyasi geleceğini korumak için savaşı sürdürme niyetinde olduğunu bildiklerini belirten Hayye, Ramazan ayında arabulucuların sunduğu teklifi kabul etmelerine rağmen Netanyahu’nun bu teklifi reddettiğini ve savaşın sonlandırılmasını öngörmeyen yeni bir öneriyle geldiğini dile getirdi.
Gazze’ye yönelik saldırıların yeniden başlamasını içeren “kısmi” ateşkes tekliflerini kabul etmediklerini vurgulayan Hayye, İsrail’in saldırıları durdurması, bölgeden tamamen çekilmesi, yeniden imar faaliyetlerinin başlaması ve ablukanın sona ermesi karşılığında tüm tutukluların serbest bırakılmasını içeren kapsamlı bir müzakere paketi üzerinde derhal görüşmelere başlamaya hazır olduklarını ifade etti.
Hayye, “Netanyahu’nun kısmi anlaşma teklifini siyasi çıkarları için bir bahane olarak kullandığını, bu teklifle esirlerin canı pahasına da olsa savaşın, soykırımın ve açlığın devam etmesini amaçladığını ve bu siyasetin bir parçası olmayacaklarını” vurguladı.
Filistin direnişinin ve ellerindeki silahların işgalin bir sonucu olduğunu belirten Hayye, bu silahların Filistin halkı ve işgal altındaki diğer halkların meşru hakkı olduğunu ifade etti.
ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler’in, savaşın ve esirler konusunun birlikte sonlandırılması gerektiği yönündeki tutumunu memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Hayye, bunun Hamas’ın “savaşın sona ermesi, Gazze’den çekilme ve yeniden imar karşılığında esirlerin tek seferde serbest bırakılması” tutumuyla örtüştüğünü belirtti.
Hamas’ın Gazze’deki lideri Hayye, uluslararası topluma, Filistin halkına yönelik süren zalim ablukayı kaldırmak için acilen müdahale çağrısında bulundu.
*Haberin fotoğrafı AA tarafından servis edilmiştir