Türk futbolundaki hakem tartışmaları giderek derinleşirken, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, HT Spor’a önemli açıklamalarda bulundu. Gündoğdu, son dönemde sıkça gündeme gelen konularla ilgili soruları yanıtladı.
HT Spor Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Ahmet Selim Kul ve HT Spor Haber Müdürü Ata Selçuk, MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ile pek çok konuyu ele aldı. Gündoğdu, 8 Mart olaylarının arka planından Türk futbolundaki “Yapı” iddialarına, MHK sisteminden Jose Mourinho’nun cezasına ve Türk hakemlerinin performansına kadar geniş bir yelpazede bilgi verdi.
İşte Gündoğdu’nun açıklamaları:
8 MART OLAYININ PERDE ARKASI
“O dönem organizasyonel bir karar almıştık. Göreve geldiğimde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bazı kararlar almış, talimat değişiklikleri yapılmıştı. Kulüpler Birliği ile de etkili çalışmalar yürütmüştük. Ancak, 4 VAR hakeminin görevden alınması önemli bir dönüm noktasıydı. Bu şartlarla göreve geldim. Türk futbolu bir tıkanmışlığa girmişti. Mevcut durumu göz önünde bulundurarak bir değişiklik yapılması gerekiyordu. Yönetim kuruluna bir öneri sunduk ve dualizim değişimi gerektiğine karar verdik. Bu dönemde görevimden istifa ettim. Ciddi bir süre kaybedildi. Eğer o zaman gereken adımlar atılsaydı, bugün farklı meselelerle uğraşıyor olacaktık.”
8 MART 2022’DE NE OLMUŞTU?
8 Mart 2022’de TFF Merkez Hakem Kurulu, Süper Lig hakemlerini yeniden belirlerken 13 hakemi listeden çıkardı. Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen gibi önemli isimler bu değişiklikten etkilendi. Özgür Yankaya’nın yalnızca VAR hakemi olarak görevlendirilmesine karar verildi.
Bu operasyon, sezon bitmeden yapılması nedeniyle birçok kulüp tarafından tepkiyle karşılandı. Bazı kulüpler, ligde gölgeler yaratan bu değişimin sorgulanması gerektiğini savundu. Görevden alınan hakemler, durumu Tahkim Kurulu’na taşıdı ve Başkan Gündoğdu’nun da katıldığı davada, Tahkim Kurulu oy çokluğu ile kararın kaldırılmasını kabul etti.
“KENDİNİ TFF’NİN ÖNÜNDE GÖREN ARKADAŞLARIMIZ…”
“Yayıncı kuruluşla yaptığım bir röportajda hakemlik sisteminin iyileştirilmesini hedeflediğimi belirtmiştim. Süper Lig’den takımlara uygun düşmeyen, yeterlilikleri olmayan hakemler konusunda net kararlar aldık. Bu durum 3-4 hakem için geçerliydi. Sadece iki kişi bizim çağrımıza yanıt verdi. Bu renkli bir tablo oluşturmadı. Kendini TFF’nin önünde gören bazı arkadaşların, uyarılarımıza rağmen davranışlarını değiştirmediği görülüyor.”
“BU KARARLILIĞI SİMGELİYOR”
17 Nisan 2021 tarihinde görevi bırakması hakkında Gündoğdu, “O dönem lüzumlu görülen tedbirlerin devamı sağlanmadığı için görevde kalmamın anlamı kalmamıştı. Ancak İbrahim Hacıosmanoğlu’nun seçilmesi ve hakemlik sistemindeki kararlılık, bize yeniden çalışma isteği verdi. 3 yıllık sözleşmemiz bu kararlılığın bir göstergesi.” dedi.
TFFHGD HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?
Gündoğdu, TFF Hakemler ve