GUTERRES: BU ÇATIŞMA KONTROLDEN ÇIKMAK ÜZERE
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin İran’daki üç nükleer tesisine yönelik gerçekleştirilen saldırılar hakkında derin bir endişe duyduğunu ifade etti.
Guterres, söz konusu saldırının bölgede mevcut olan gerginliğin tehlikeli bir şekilde artmasına zemin hazırladığını belirtti. “İran’a karşı güç kullanımı konusunda kaygılarım büyük. Bu durum, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.
Geçmişte pek çok kez benzer durumlarla karşılaşan Guterres, çatışmanın hızla kontrolden çıkma ihtimalinin giderek arttığına dikkat çekti ve bunun bölge halkı ile dünya genelinde ciddi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. BM üyelerini gerilimi azaltmaya ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde hareket etmeye davet eden Guterres, “Bu kritik dönemde kargaşayı önlemek büyük bir önem taşıyor. Askeri çatışmalar bir çözüm değil. Tek çıkar yol diplomasi, tek umudumuz barıştır.” diyerek sözlerini tamamladı.