Güney Kore’de, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un özel yetkili savcılık tarafından “vatana ihanet” suçlamasıyla yürütülen soruşturmada “şüpheli” olarak tespit edildiği bildirildi. Yonhap ajansının haberine göre, Seul Yüksek Savcılık Ofisi Başsavcısı Park Se-hyun, Yoon hakkında çok sayıda şikayet aldıklarını ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.
Başsavcı Park, Yoon’un “vatana ihanet” ve “görevi kötüye kullanma” suçları kapsamında incelendiğini belirtti.
ESKİ SAVUNMA BAKANI GÖZALTINDA
Yoon’un soruşturması devam ederken, Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’un da sıkıyönetim konusundaki rolü nedeniyle Seul Merkez Savcılığında ifade verdikten sonra gözaltına alındığı öğrenildi. Yoon ve diğer bakanlar hakkında yürütülen soruşturmada, Kim’in cep telefonuna el konulurken, evinde ve ofisinde arama gerçekleştirildi.
Savunma Bakanlığı, Yoon’a sıkıyönetim ilan etme önerisini Kim’in getirdiğini daha önce doğrulamıştı. Kim, Yoon’a yakın bir isim olarak biliniyor. Olaydan bir gün sonra, 4 Aralık’ta sıkıyönetim ilanıyla ilgili halktan özür diledi. Kim, askerlerin talimatlarını kendisinden aldığını belirterek, tüm sorumluluğu üstlendiğini ve istifa etmeyi Yoon’a ilettiğini ifade etti.
Devlet Başkanı Yoon, eski Bakan Kim’in istifasını 5 Aralık’ta kabul ederken, yerine Güney Kore’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi, eski Birleşik Kuvvetler Komutanı emekli general Choi Byung-huk’u aday göstermişti.
GÜNEY KORE’DE YAŞANAN KAOS
Yoon, 3 Aralık gecesi gerçekleştirdiği televizyondaki açıklamada, “muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak, parlamentonun bu kararı oylayarak kaldırmasının ardından Yoon geri adım atmak zorunda kaldı.
Yoon, muhalefeti hükümetin işlerini engellemekle suçlayıp sıkıyönetimin amacını “Kuzey Kore yanlısı grupları ortadan kaldırmak ve anayasal özgürlükleri korumak” olarak açıkladı. Sıkıyönetim ilanının ardından, Savunma Bakanlığı ordudaki komutanlara acil toplantı çağrısı yaparak önlemler aldı. Ayrıca, sıkıyönetim birlikleri olarak adlandırılan askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği bildirildi.
Ulusal Meclis’teki acil oturumda sıkıyönetim kararının iptaline dair önerge, 190 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. Meclis Başkanlığı Ofisi, yapılan oylamanın ardından sıkıyönetimin “hükümsüz” hale geldiğini duyurdu.
Bunun üzerine Yoon, Bakanlar Kurulunu toplayarak, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini açıkladı. Ana muhalefetteki Demokratik Parti ve birkaç küçük muhalefet partisi, Yoon’un sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğunu belirterek mecliste önerge sunmuştu. Ancak, önerge yeterli milletvekili sayısına ulaşamadığı için kabul edilmedi.