İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarında meydana gelen değişimlerin gribal enfeksiyonlarda belirgin bir artışa yol açtığını ve bu durumun vücudun birçok organını etkileyebileceğini açıkladı.
Şener, gribal enfeksiyonların ardından kalp kası ve kalp zarı iltihaplarının sık görüldüğünü ifade ederek, “Özellikle 30’lu ve 40’lı yaşlardaki genç erkeklerde gizli bir tablo ile karşılaşıyoruz. Hastalar, genellikle yaşadıkları ağrıların ya da kalp zarı iltihabının farkında olmuyorlar. Özellikle göğüste görülen ağrılar, yerden bir şey alırken ya da ayakkabı bağlarken vücut öne eğildiğinde meydana gelebiliyor. Bu durum, göğüs kasında gerilmelerle birlikte hafif yanma veya batma hissi şeklinde ortaya çıkabiliyor. Bazı hastalar ise yattıkları esnada gece boyunca süren kuru öksürüğe maruz kalıyor. Bu öksürük, genellikle gribal enfeksiyonların ardından yaklaşık bir ay devam ediyor. Ancak kuru öksürüğü çoğunlukla gribal enfeksiyonlara atfettiğimiz için kalp kası ve zarı ile ilgili iltihaplar gözden kaçabiliyor,” dedi.
“ZAMAN KAYBETMEDEN KARDİYOLOGA BAŞVURUN”
Alper Şener, bu belirtileri yaşayan bireylerin hiç vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı.
Tetkiklerin, kalp zarı veya kasında bir iltihap olup olmadığını belirlemekte önemli bir rolü olduğunu belirten Şener, şöyle devam etti: “Eğer sıvı toplanması belirli seviyelerin üzerine çıkarsa, kardiyoloji uzmanları tarafından bu sıvının boşaltılması önerilmektedir. Sıvının boşaltılması için mümkün olan en erken müdahalenin yapılması önemlidir. Grip, hafif atlatılan bir enfeksiyon olarak düşünülmemelidir. Gribal enfeksiyonlar, organlarda ciddi hasarlar bırakabilmektedir. Bunlardan biri de kalp kası ve kalp zarının iltihabıdır. Erken tanı yapılmadığında, bu durum genç yaşta kalp yetmezliğine yol açabilir. Gençlerde görülen kalp yetmezlikleri uzun süreli takip gerektirebilir ve bazen kalp nakline kadar gidebilir.”