1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Giresun’daki Fındık Bahçelerine Zirai Don İncelemesi

Giresun’daki Fındık Bahçelerine Zirai Don İncelemesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Giresun’un Sıvacı köyünde zirai dondan etkilenen fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Burada yerel üreticilerden ve ilgili yetkililerden bölgedeki son duruma dair bilgi aldı.

Yumaklı, Türkiye genelinde meydana gelen zirai don olayının ardından Malatya’da kayısı ile ilgili incelemeler yaptıklarını, şimdi de Giresun’daki fındık üretimi üzerinde etkili olan durumu takip ettiklerini dile getirdi.

2024 yılında 717 bin ton fındık üretimi gerçekleştirildiğini belirten Yumaklı, bu miktarın 324 bin tonunun ihraç edildiğini ve bunun ülke ekonomisine 2,7 milyar dolarlık bir katkı sağladığını ifade etti. Özellikle Giresun’un fındık üretimindeki %13’lük payının önemine dikkat çekti.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yadsınamaz olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, son 30 yılın en düşük sıcaklık değerinin kaydedildiğini belirtti. Bu nedenle zirai don, sel, taşkın veya kuraklık gibi iklim olaylarının sıkça yaşanmasının kaçınılmaz olacağını söyledi. Türkiye genelinde 34 ilde büyük bir don hadisesinin yaşandığını ve Giresun’un da bu iller arasında bulunduğunu aktardı.

Yumaklı, daha önce Şubat ayının sonlarında Mersin, Adana ve Hatay bölgelerinde benzer zararların meydana geldiğini de hatırlattı. Olaydan hemen sonra bölgede çalışma yapan ekiplerin, meteoroloji uyarıları doğrultusunda üreticilere destek olma çabalarına devam ettiğini ekledi.

‘TARSİM SİGORTASI OLANLAR ÖDEMELERİNİ ALACAK’

Bakan Yumaklı, modern teknolojinin don olayının etkilerini azaltma konusunda yetersiz kaldığını ifade ederek, çok yıllık meyve türlerinde bazı ürünlerin büyük zarar gördüğünü aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında, TARSİM sigortası olan çiftçilerin hasar tespitleri tamamlandıktan sonra ödemelerini alacaklarını belirtti. Sigorta poliçesi olmayan çiftçiler için de, hasar tespitinin ardından harcamaların geri ödeneceğini açıkladı.

Yumaklı, hasar tespit sürecinin fiziksel şartlara bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini, bazı yerlerde sürecin hızlı ilerlemesini sağlarken, diğer yerlerde daha uzun sürebileceğini belirtti. 34 ilde etkilenen 16 farklı meyve türünün ardından armut, ayva, badem gibi ürünlerin hasar tespitinin yapılacağını ve bunların açıklanacağını duyurdu.

TARSİM’in önemini vurgulayan Bakan Yumaklı, ekonomik değeri yüksek ürünlerin sigorta oranlarının düşük olduğunu, üreticileri sigorta yaptırmaya teşvik etti. Çiftçilerin yanı sıra, devletin de bu konuda çeşitli destekler sağlayacağını aktardı.

Yumaklı, iklim koşullarından etkilenebilecek ekipmanların yarısının devlet tarafından karşılandığını, bu ekipmanların kullanımının tarım sigortası poliçesi bedelinde indirim sağladığını belirtti. Ayrıca, kadın ve genç işletmecilere özel indirimler uygulandığına da dikkat çekti.

Bakan Yumaklı, sigorta poliçesi yaptırırken taraflardan gelen söylentilere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Hasar belirleme çalışmalarının ardından tüm bölgeleri ziyaret etme yönünde talimat verdiğini ifade etti.

‘ZİRAİ DONDAN YAĞLI TOHUMLAR ETKİLENMEDİ’

Yumaklı, bazı yanlış anlaşılmalara da değindi ve

Giresun’daki Fındık Bahçelerine Zirai Don İncelemesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir