Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehdit edebilecek taklit ve tağşiş yapılmış gıda ürünleri listesini düzenli olarak güncellemeye devam ediyor.
Bakanlık, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla, laboratuvar ortamında numuneleri titizlikle inceleyerek, piyasa sürülen ürünlerin standartlara uygunluğunu denetliyor ve uygunsuz olanları kamuoyuna açıklıyor.
Bu kapsamda, Bakanlık, “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” adresinde çeşitli yeni bilgilere yer verdi.
Taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinin ‘Aynı Değeri Taşımayan Madde Eklenmesi’ kısmında 25 yeni hileli ürün eklenmişken, ‘Temel Özelliği Etkileyen İçerik Eksikliği’ bölümüne ise 53 ekleme yapıldı. Ayrıca ‘Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar’ listesine 5 yeni ürün eklenerek toplam ürün sayısı 1603’e ulaştı.
Denetimler sırasında ortaya çıkan ve halk sağlığını tehdit eden maddeler arasında bitkisel macunda ilaç bulunması, peynirde natamisin tespit edilmesi, yağ ve tatlı biberde boya kullanımı ile tek tırnaklı eti gibi ürünler yer alıyor. Özellikle Antalya’da yapılan denetimlerde, tanınmış EKİCİ markasının tam yağlı sade eritme peynirinde (üçgen peynir) yağ oranının düşük çıkması dikkat çekti.
TAKLİT VEYA TAĞŞİŞ YAPILAN GIDALAR (Aynı Değeri Taşımayan Madde Eklenmesi):
TAKLİT VEYA TAĞŞİŞ YAPILAN GIDALAR (Temel Özelliği Etkileyen İçerik Eksikliği):
Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar:
*Haberin görseli Shutterstock tarafından servis edilmiştir.
*Görsel temsili