Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, artan can kayıpları ve Filistinlilerin yetersiz beslenmesi nedeniyle, kan bağışı imkanlarının giderek azaldığını belirterek, Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde “ciddi ve tehlikeli” bir kan ünitesi sıkıntısının yaşandığını duyurdu.
Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası insani yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler kuruluşlarından “yeterli miktarda” kan ünitesi göndermeleri talebinde bulundu.
Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki feci insani durum ve süregelen İsrail saldırıları neticesinde, yerel hastaneler ciddi ve tehlikeli bir kan ünitesi açığı ile karşı karşıya” ifadesine yer verildi.
Bakanlık, bu sıkıntının, yaralı sayısındaki sürekli artış ve tıbbi malzemelerin girişini engelleyen İsrail ablukasının yanı sıra, yetersiz beslenme ve temel ihtiyaçların kısıtlanması nedeniyle vatandaşların kan bağışı yapma imkanlarının azalmasından kaynaklandığını vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi de dahil olmak üzere, uluslararası insani yardım ve BM kuruluşlarına derhal harekete geçmeleri çağrısında bulunuldu. Açıklamada, İsrail’e yeterli miktarda kan ve ilgili tıbbi malzemelerin iletilmesi için uluslararası baskı yapılması gerektiği ifade edilirken, uluslararası toplum ve insan hakları örgütlerinden de “ahlaki ve insani sorumluluklarını üstlenerek yüzlerce hasta ve yaralının hayatını kurtarmak için acilen harekete geçmeleri” istendi.