Fransa’nın Ankara Büyükelçisi İsabelle Dumont, yaptığı açıklamalarda Suriye’deki yeni dönemi, Türkiye-Fransa ilişkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca, Türkçe’yi akıcı bir şekilde konuşabilmesiyle ilgili de bilgi verdi.
Dumont, ziyaretleri çerçevesinde Fransa ve Almanya’nın, Suriye’nin yeni anayasa sürecine katkıda bulunma teklifinde bulunduklarını dile getirdi. Bu bağlamda, Suriye ile ilgili mevcut yaptırımların kaldırılması konusunda da görüşlerini paylaştı.
“SURİYE’NİN TÜM ÇEŞİTLİLİĞİNİN TEMSİL EDİLDİĞİ BİR GEÇİŞ SÜRECİ ARZUMUZDUR”
Dumont, Fransız ve Alman bakanların mesajına atıfta bulunarak, “Geçiş sürecinin barışçıl bir biçimde ve Suriye’nin tüm çeşitliliğinin temsil edildiği şekilde gerçekleşmesini istiyoruz. Bu ziyaretten çıkan netice, fiili yetkililerin geçiş sürecine daha geniş bir katılım göstermeleri hususundaki taahhütleridir. Fransa ve Almanya, Suriye’nin yeni anayasası için fiili yetkililere uzmanlık desteği sunmayı teklif ettiler. Suriye, farklı unsurları barındıran bir yapıdadır. Bu nedenle, Suriye’nin egemenliğine saygı gösterilmesi ve Suriyelilerin kendi geleceklerine karar vermeleri gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Suriye ile ilgili yaptırımların kaldırılması konusunu da ele alan Dumont, “İnsani meselelerle ilgili yaptırımlar hızla kaldırılabilir. Ancak, Esad rejimine yönelik yaptırımlar, rejimin geçmişteki suçları sebebiyle kaldırılmayacaktır. Daha geniş kapsamlı yaptırımlar ise genel beklentilere bağlı olacaktır. Kamplarda ve cezaevlerinde tutulan on binlerce teröristten bahsetmekteyiz. Fransa, suç işleyen kişilerin, suçun işlendiği yerlerde yargılanması gerektiğini savunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“BİRİNCİ HEDEFİMİZ GAZZE’YE İNSANİ YARDIMLARIN ULAŞMASI”
Gazze’deki ateşkes süreci hakkında da yorum yapan Dumont, “Rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayan müzakerelerden oldukça memnunuz. Birincil amacımız, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılmasıdır. Uzun vadede hedefimiz ise, iki devletli çözüm için geri döndürülemez bir sürecin başlamasıdır.” dedi.
“GEÇTİĞİMİZ YIL EKONOMİK İLİŞKILERİMİZDE REKOR KIRDIK”
Dumont, Fransa-Türkiye ilişkilerinin tarihi köklerine dikkat çekerek, “Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkiler, neredeyse beş yüzyıllık bir geçmişe sahip. Geçtiğimiz yıl ekonomik ilişkilerimizde rekor kırdık ve ticaret hacmimiz 2023 yılında 23.5 milyar dolara ulaştı. Yeni işbirliği alanları oluşturma potansiyelimiz bulunuyor.” açıklamalarında bulundu.
“TÜRKÇE’Yİ ÇOK SEVDİĞİM İÇİN KENDİMİ EVİMDE HİSSEDİYORUM”
Dumont, Türkçeye olan sevgisini ifade ederken, “Babam İstanbul’da büyüdü ve Osmanlı tarihçisi oldu. Çocukken Türkiye’ye yaptığı iş seyahatlerinde ben de kendisine eşlik ediyordum. 21-22 yaşlarımda Türkçe öğrenmeye başladım. Türkiye’yi, Türk insanını ve Türk Dilini çok sevdiğim için burada kendimi evimde gibi hissediyorum.” şeklinde konuştu.