1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Finansal Piyasalarda Yüksek Oynaklık ve Sıkı Politika

Finansal Piyasalarda Yüksek Oynaklık ve Sıkı Politika

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan ‘Para Politikası Kurulu Ara Toplantı Özeti’nde şu bilgiler paylaşıldı:

“Yakın Dönem Gelişmeleri 1. Son dönem içerisinde finansal piyasalarda yaşanan yüksek dalgalanma ile birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 6 Mart tarihindeki Para Politikası Kurulu (Kurul) toplantısında belirlenen seviyeden 38 baz puan artarak 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine ulaşmıştır. Bu süreçte, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı 10,3 puan artışla yüzde 19’a, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise 4,0 puan artışla yüzde 21,5’e yükselmiştir.

Piyasalara Yönelik Önlemler ve Para Politikası 2. Kurul, finansal piyasalardaki gelişmeleri detaylı bir şekilde değerlendirmek amacıyla toplanmıştır. Bu gelişmelerin enflasyon görünümü üzerinde oluşturabileceği olası riskler göz önünde bulundurularak, sıkı parasal duruşu destekleyen çeşitli tedbirler alınmıştır.

3. Bu çerçevede, Kurul, Merkez Bankası’nın gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya çıkarma kararı almıştır. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 42,5 seviyesinde sabit tutulurken, gecelik borçlanma faizi oranı ise yüzde 41’de bırakılmıştır.

4. Ayrıca, piyasalardaki dalgalanmayı sınırlamak için Türk lirası ve döviz likiditesine yönelik yeni önlemler devreye alınmıştır. Döviz piyasasının sağlıklı çalışması, döviz kurlarındaki dalgalanmaların en aza indirilmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi hedefiyle Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanmıştır. Bunun yanı sıra, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşa katkı sağlamak amacıyla 1 hafta vadeli repo ihalelerine geçici bir süreyle ara verilmesi ve vadesi 91 güne kadar olan likidite senetlerinin ihraç edilmesine karar verilmiştir.

5. Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülebilmesi için gerekli görüldüğünde ek önlemler alınabilecektir.

6. Finansal varlık fiyatlarındaki dalgalanmanın azaltılmasına yönelik proaktif tedbirlerin, enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlaması hedeflenmektedir.

7. Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, sahip olduğu tüm araçları piyasa kuralları içinde kararlılık ve etkinlikle kullanmaya devam edecek, 8. Enflasyonda kalıcı bir düşüş ile fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu koruyacaktır. Kurul, politika faizine yönelik alacağı kararları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

9. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”

Finansal Piyasalarda Yüksek Oynaklık ve Sıkı Politika
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir