14 Haziran-13 Temmuz 2025 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilecek olan FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda, kalecilerin zaman geçirmesini önlemek amacıyla yeni bir kural değişikliği hayata geçirilecek. Bu değişiklikle birlikte hakemler, maç esnasında vücut kamerası (bodycam) kullanacaklar.
FIFA’nın yaptığı açıklama doğrultusunda, Kulüpler Dünya Kupası’na katılacak hakemlerin hazırlık süreci kapsamında Zürih, Dubai ve Buenos Aires’te çeşitli seminerler düzenlendi.
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nun (IFAB) 1 Mart 2025 tarihinde onayladığı oyunu düzenleyici kurallar çerçevesinde, kalecilerin zaman geçirme sürelerini kısıtlamak amacıyla yeni bir uygulama devreye girecek. Buna göre, FIFA Kulüpler Dünya Kupası’ndaki kalecilerin topu elinde tutma süresi 8 saniye olarak belirlendi. Süre aşımına gidilmesi durumunda ise, rakip takıma köşe vuruşu verilecek. Daha önce geçerli olan kurala göre, kalecinin topu bırakması için 6 saniyesi bulunuyordu; ancak bu uygulama, hakemler tarafından nadiren dikkate alınıyordu.
Ayrıca, organizasyonda görev alacak olan hakemlerin vücut kameraları kullanacakları bildirildi.
FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, “Hakemin ne gördüğünü görme olanağının, çağrılarının nasıl yapıldığını değerlendirmek için yeni bir perspektif sunacağını düşünüyoruz. Bu görüntüler, seyircilere eşsiz bir deneyim yaşatacaktır.” dedi.