Bakanlık, istihdam ve üretim odaklı vizyon doğrultusunda uygulanan kredi destek programları hakkında detaylı bilgilere yer verdi.
Açıklamaya göre, Nisan ayı sonu itibarıyla esnaf ve sanatkarlara sağlanan Hazine destekli, faiz indirimli kredilerin toplam tutarı 615,4 milyar lira olarak kaydedildi. Bu durum, 600 milyar liralık tarihi eşiğin aşılmasını ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine ulaşılmasını sağladı.
Bakanlık, yıllar içinde devam eden istikrarlı artışa vurgu yaparak, şu bilgileri paylaştı:
“2023 yılında 441 bin 151 kredi kullandırımı ile toplamda 164 milyar lira rekor bir finansman sağladık. 2024 yılında ise 232 bin 192 kredi vererek 114,8 milyar liralık bir kaynak oluşturduk. Bu yılın ilk dört ayında 86 bin 416 kredi ile 51,5 milyar lirayı işletmelerimize sunduk. Aynı tarihlerde toplam kredi bakiyesi 261,5 milyar lira olurken, kredili esnaf-sanatkar sayısı ise 791 bin 47 olarak belirlendi.”
18 FARKLI ALANDA FİNANSMAN SUNULDU
Kredili bakiyelerin sektörel dağılımında dikkat çeken alanlar arasında toptan-perakende ticaret 82 milyar lira, ulaştırma ve depolama 72 milyar lira, imalat sektörü ise 22,3 milyar lira ile öne çıkmakta. Bu üç sektör, toplam kredi bakiyesinin yarısından fazlasını kapsıyor. Tarımdan turizme, eğitimden sağlığa kadar esnaf ve sanatkarlara 18 farklı başlıkta finansman sağlandığı belirtildi.
Açıklamada, kredi şartlarının sürekli olarak esnafın lehine iyileştirildiği ifade edildi. Yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:
“Yeni düzenlemelerle, esnaf ve sanatkarlar için sağladığımız desteklerin kapsamı genişletildi. İşletme kredisi üst limiti 1 milyon lira ve yatırım kredi limiti 2,5 milyon lira olarak belirlendi. İkinci el araç alımlarında azami 5 yaş olması şartını yatırım kredisine dahil ettik. Genel işletme kredileri için geri ödeme süresini 36 aydan 48 aya çıkardık. Ayrıca, taksit ödeme süresini 3 aydan talep doğrultusunda 6 aya yükselttik. Kredi başvuru sürecindeki faaliyete başlama şartını 6 aydan 3 aya indirdik ve esnafın üstlendiği faiz oranını yüzde 29’dan yüzde 25’e düşürdük. Kredi faiz sübvansiyon oranını ise genel işletme ve yatırım kredileri için yüzde 50 olarak güncelledik.”
13 BİN 829 ESNAF, İŞYERİ VE TAŞIT EDİNME KREDİLERİNDEN YARARLANDI
Açıklamada, girişimciler için sıfır faizli özel programların hayata geçirildiği belirtildi. Bu kapsamda, 768 esnafa 145,5 milyon lira genç girişimci kredisi, 255 esnafa 18,9 milyon lira usta girişimci kredisi ve 270 esnafa 17,3 milyon lira kaybolmaya yüz tutan meslek kredisi olarak faizsiz finansman sağlandı. Ayrıca, 13 bin 829 esnafın işyeri veya taşıt edinme amaçlı yatırım kredilerinden faydalandığı ve bu kalemdeki kredi tutarının 8,9 milyar lirayı aştığı ifade edildi.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki esnafı desteklemek amacıyla kredilerde iki ayrı 6 aylık erteleme imkanı sağlandığı hatırlatıldı. Ayrıca, bu dönemde kredi ve kefalet kooperatiflerine yönelik gecikmiş borç faizlerinin silinmesi kararı