Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu.
Toplantıda Erdoğan’ın öne çıkan ifadeleri şöyle oldu:
2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile sizlerle bir araya gelmek benim için bir mutluluk kaynağı.
Bugün yaşadığımız küresel konjonktür, yeni ve kritik bir dönemi işaret etmekte. Stratejilerimizi bu yeni durum doğrultusunda belirliyoruz. Yeni mücadele dönemine her yönüyle hazırlıklı ve planlı girmeyi amaçlıyoruz. 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji belgesi bu anlayışla hazırlandı.
Teknolojide bağımsızlığı en yüksek seviyeye ulaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye’yi yüksek teknoloji üreten ve ihraç eden ülkeler arasında ön sıralara taşımayı amaçlıyoruz. Küresel güç dengelerinde artık söz sahibi bir ülkeyiz. İnsansız hava araçlarımız (İHA) uluslararası arenada gurur kaynağımız oldu. Yerli ve akıllı otomobilimiz Togg yolda. Bazı muhalif unsurlar tarafından boykot listesine alınmasını ise aziz milletimizin takdirine bırakıyoruz.
Yerli ve milli markalara sahip çıkacak aziz milletimiz, hiçbir markayı gereksiz siyasete kurban etmeyecektir.
Yüzde 80’in üstünde bir yerlilikle ürettiğimiz ilk yerli uydu Türksat 6A’yı yörüngeye başarılı bir şekilde gönderdik. Antarktika’ya 9, Arktik’e ise 4 büyük sefer tertip ettik. Teknofest organizasyonlarıyla milyonlarca genç, teknoloji yolculuğuna katkı sağladık. Türkiye’nin inovasyon ekosistemini neredeyse sıfırdan inşa ettik.
Stratejimiz, 5 ana çerçevede belirlenmiş toplamda 100 strateji ve 20 makro hedef içermektedir. Yüksek teknoloji ve kritik alanlarda Ar-Ge ile üretim kapasitesini arttırarak dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Yarı iletkenler, nükleer teknolojiler, biyoteknoloji gibi stratejik alanlarda kamu destekleriyle büyümeyi hedefliyoruz. Uçan araba, otonom araç teknolojileri ve batarya gibi yenilikçi alanlara yönelik yatırımları destekleyeceğiz.
Ülkemizi, teknoloji girişimciliği konusunda küresel çekim merkezlerinden biri haline getireceğiz. Dijital ekonomiye geçiş yaparak teknoloji çağının önde gelen ülkelerinden biri olma amacındayız. Fiber iletişim, 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme altyapımızı güçlendirmek için gerekli adımları atacağız. Endüstriyel robot teknolojilerinde yerli üretim kapasitesinin artışını sağlayacak çalışmalar yapılacak. Ayrıca, insan kaynaklarımızı dijital yetkinliklerle donatarak yerli ve milli siber güvenlik uygulamaları ile dijital altyapımızı güçlendireceğiz.
3. amacımız, yeşil ve döngüsel ekonomiye geçiş yaparak sanayi kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmak. Sınırda karbon düzenleme mekanizmasına uyum seviyemizi artırmak için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Ayrıca, rüzgar türbini üretiminde yerli üretim gerçekleştireceğiz.
4. amacı ise küresel pazarlara entegrasyonu sağlamak ve rekabet gücünü artırmak olarak belirlendi. Kritik hammadde ve minerallere erişimi güvence altına almak amacıyla stratejik iş birlikleri yapacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye’nin sanayileşme birikimini Türk devletleri ile Ortadoğu ve Afrika ülkelerine aktararak rehberlik edecek.
Son olarak, imalat sanayisinin verimlilik, kapasite ve ölçek sorunlarını çözmek için adımlar atacağız. Afet yönetimi teknolojileri geliştirerek dayanıklı bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz.