Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşmede, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkiler ve çeşitli bölgesel ile küresel meseleler ele alındı.
Erdoğan, görüşme sırasında Türkiye ile Rusya’nın bölgesel sorunların çözümünde iş birliğinin kritik olduğunu vurguladı. Rusya-Ukrayna arasındaki devam eden çatışmanın sona erdirilmesi amacıyla başlatılan sürecin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini, onurlu ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik barış müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Görüşme sırasında Erdoğan, Türkiye’nin Suriye konusunda Rusya ile iş birliğine büyük önem verdiğini dile getirdi. Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve kalıcı huzur ile istikrarın elde edilmesi için iki ülkenin iş birliği yapmasının önemli olduğunu aktardı. Ayrıca, Suriye’nin birliğini zedeleyen etnik ve mezhepsel ayrımcılığı teşvik eden çabaların önlenmesi ve Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması için ortak çalışmalar yapabileceklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin kaynaklarının Suriye hükümetine devredilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin sözde “Suriye Demokratik Güçleri”nin merkezi yönetim içerisinde entegre edilmesini desteklediğinin altını çizdi. Suriye’nin, terör örgütleri için güvenli bir alan olmaktan tamamen çıkartılmasının bu bölgenin istikrarı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.