Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK’nın feshi konusundaki beklentilerini net bir şekilde dile getirdi. Erdoğan, “Terörsüz Türkiye’nin nihai hedefi bellidir. Silahları gömmek. Terör örgütünün silahlarını tamamen bırakması, fesih kararının eksiksiz biçimde uygulanması ve illegalitenin terk edilmesi şart. Alınan kararların tatbikini çok yakından takip edeceğiz” şeklinde konuştu. Ayrıca, Lozan Anlaşması ile ilgili tartışmalara da değinen Erdoğan, “Devletimizin birliği, bütünlüğü, üniter yapısı, rejimi, bayrağı ve resmi dili gibi konuların tartışmaya açılmasına rıza göstermeyiz. Kimsenin tereddüdü olmasın, devletimiz ve hükümetimiz gündemine hakimdir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tiran’dan dönüşünde, gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Aralarında Habertürk’ten Esra Toptaş’ın da bulunduğu basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, PKK’nın feshi sonrası sürecin nasıl ilerleyeceği ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
SORU: Sayın Devlet Bahçeli’yle birlikte 50 yıllık bir kâbusu bitirdiniz. Bu, aslında Nobel Barış Ödülü gerektiren bir adım, bir devrim. Çünkü PKK, tarihinde ilk kez fesih ile birlikte silah bıraktığını açıkladı. Bundan sonra beklentilerimiz ne olacak?
Terörsüz Türkiye’nin nihai hedefi bellidir. Silahların gömülmesi gerekiyor. Terör örgütünün silahlarını tamamen bırakması, fesih kararının eksiksiz uygulanması ve illegalitenin terk edilmesi şart. Bu kararların tatbikini yakından izleyeceğiz. Şehitlerimizin ve gazilerimizin haklarına zarar vermeden, terörsüz bir Türkiye’ye ulaşacağız. Türkiye’nin gündeminden terör tamamen çıkarsa, yeni bir dönemin kapılarını aralayacağız. Terör, bu ülkenin ayağına vurulmuş bir prangaydı. Şimdi bu prangayı kırıyoruz. Terör örgütünün bölgeden çekilmesiyle Güneydoğu’da ve Doğu’da sevinç gösterileri var. Artık halkımız huzurlu bir yaşam sürdürüyor. Bu huzur, benim için değil, ülkemizin ve bölgemizin geleceği içindir. Ekonomik kalkınma, huzur ortamı ile mümkün olacak. Doğu ve Güneydoğu’da yaşam şekli değişecek, ticaret canlanacak. Caddelerde, sokaklarda insanlar özgürce nefes alacak” dedi.
SORU: Bu sürecin devamı için, Suriye’de Şam yönetimi ile yapılan anlaşmanın sonuçlarına mı bakılacak? Teröristlerin silah bırakması ve teslim sürecindeki Bağdat ve Erbil yönetimlerinin rolleri nedir?
Örgütün feshi ve silahların teslimi, devletimizin güvenlik birimlerinin takibindedir. Teröristlerin sınırlarımız dışındaki silahlarının nasıl teslim edileceği ile ilgili komşu ülkelerle görüşmeler devam etmekte. Bağdat ve Erbil yönetimlerinin süreçte nasıl yer alacağına dair planlamalar yapılıyor. Silahların teslimi ve örgütün tamamen tasfiyesi sağlandığında, terörün Türkiye’nin gündeminden çıkmasını sağlayacak adımlar atılacak. Şiddetin sona ermesi, sivil siyasetin güçlenmesine, Türkiye’nin hedeflerine daha hızlı ulaşmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bu sürecin Irak ve Suriye’ye de huzur getireceğine inanıyorum. Suriye yönetimi ile ilişkilerimiz oldukça iyi. Görüşmelerimiz devam ediyor ve umarım sonuç alacağız.
SORU: Sayın Cumhurbaşkanım, son grup konuşmanızda Terörsüz Türkiye ile ilgili gelinen noktayı çok başarılı bulduğunuzu belirtmiştiniz. Bu başarıda milletin rolü nedir?
Milletin olmadığı bir zafer düşünülemez. Türkiye genelinde her vatandaşımız bu süreçte yer aldı. Milletimizin bu