Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, 2024 yılında tamamlanacak olan yenilenebilir enerji yatırımlarının açılışında, Türkiye’nin enerji alanındaki gelişimine vurgu yaptı.
Enerji alanında yakalanan ivmenin her kesim tarafından kabul edildiğini belirten Cumhurbaşkanı, yenilenebilir enerji yatırımlarının ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Günümüzde enerji arz güvenliğinin, devletlerin en öncelikli meselelerinden biri haline geldiğini ifade eden Erdoğan, ekonomilerin büyümesi ile enerji talebinin hızla arttığını dile getirdi.
Geçmişteki sıkıntıları aşmak ve belirli bir kalkınma seviyesine ulaşabilmek amacıyla, dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme hedeflediklerini kaydetti.
Küresel ısınmanın tehdidi ile birlikte çevreye dair yeni risklerin de ortaya çıktığını vurgulayan Cumhurbaşkanı, enerji ihtiyacının artarken çevrenin de tahrip edildiğini belirtti.
Bu karmaşık sorunla yüzleşmenin zorluğuna dikkat çeken Erdoğan, ekonomik büyümenin enerji ihtiyacını nasıl etkilediğini ve sera gazlarının artışını vurguladı.
Enerji talebinin hızla yükselirken, temel enerji kaynaklarının azalması ve çevre kirliliği konusundaki endişelerini dile getiren Erdoğan, tüm ülkelerin bu duruma göre adımlar attığını belirtti.
Enerji arz güvenliğinin, milli güvenliğin bir parçası olduğunu ifade eden Erdoğan, bu konunun birçok ülke için hayati bir mesele haline geldiğini kaydetti.
Son günlerde Avrupa’da yaşanan enerji kesintilerinin, enerjinin hayatımızdaki önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti.
Ayrıca, dünya genelinde enerji kaynakları üzerindeki rekabetin arttığına dikkat çekti.
Türkiye’nin enerji meselesine yaklaşımını iş birliği fırsatı olarak gördüklerini söyleyen Erdoğan, sömürü değil, beraber kazanma hedefine odaklandıklarını belirtti.
Nükleer enerji, hidroelektrik, rüzgar ve jeotermal gibi alanlarda büyük yatırımlar yapıldığını söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanındaki atılımlarını anlattı.
Enerji sektöründeki başarılarının yanı sıra Karadeniz ve Gabar’daki keşiflerle Türkiye’yi enerji koridorlarının merkezi konumuna getirdiklerini vurguladı.
Akkuyu Nükleer Santrali sayesinde Türkiye’nin enerji alanında büyük bir sıçrama yaptığını ifade etti.
Ülke genelinde son 20 yılda enerji ihtiyacının üç katına çıktığını belirten Cumhurbaşkanı, elektrik talebinin 2035 yılına kadar yüzde 50 artmasının öngörüldüğünü aktardı.
Türkiye’nin enerji arzında ithal kaynakların yüzde 70 seviyelerine ulaştığını, yıllık 100 milyar dolarlık enerji ithalatı faturası bulunduğunu ifade etti.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin artırılmasının temel hedefleri arasında olduğunu belirten Erdoğan, Halihazırda Türkiye’nin Avrupa’da beşinci, dünya genelinde ise on birinci sırada bulunduğunu söyledi.
Güneş enerjisi kapasitesinin 21.833 megawatt’a ulaştığını ifade eden Erdoğan, gelecek yıllarda rüzgar ve güneş kurulu gücünü 120 bin megawatt’a çıkarmayı hedeflediklerini ve bu alana 80 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını duyurdu.
Deniz üstü rüzgar kapasitesinde 5 bin megawatt hedefinin de bulunduğunu ekledi.
Yenilenebilir enerji yatırımlarında kullanılan ekipmanın ülke içinde üretilmesi için teş