Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyonla mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor. Geçen yıl mayıs ayında yüzde 75 seviyelerine kadar çıkan enflasyonu, yılsonu itibarıyla yüzde 44 seviyesine düşürdük. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde enflasyonun yüzde 40’ın altına inmesini, yıl sonunda ise 20’li rakamlara gerilemesini hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
Cevdet Yılmaz, AK Parti Ardahan 8. Olağan İl Kongresi’ne katılarak burada bir konuşma yaptı. Yılmaz, partisinin her zaman istikrardan yana olduğunu, milletin talepleri doğrultusunda politikalar geliştirdiğini belirtti. İstikrarla değişim sağladıklarını, ancak temel değerlerinin korunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Enflasyonla mücadelemiz kararlılıkla sürüyor. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında ulaştığımız yüzde 75’lik enflasyonu yıl sonunda yüzde 44 seviyesine düşürdük. Hedefimiz önümüzdeki dönem içerisinde enflasyonu yüzde 40’ın altına indirmek ve yıl sonunda 20’li rakamlara gerilemesini sağlamaktır. Düşük enflasyon, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme için kritik bir öneme sahip. Fiyat istikrarı, yatırım ortamını güçlendirecek ve ekonomik öngörülebilirliği artıracaktır. Düşük enflasyon dönemlerimiz, ekonomik olarak en hızlı büyüdüğümüz zamanlar olmuştur. Bu yüzden enflasyonu kontrol altına almak, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak demektir. Enflasyonun yükseldiği dönemlerde gelir dağılımı bozulmakta, düşük enflasyon ise sosyal adaletin güçlenmesine ve refah seviyesinin artmasına katkıda bulunmaktadır. 2025 yılı enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olacak. 2026 ve 2027 yıllarında ise tek haneli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz. Enflasyonla mücadelenin yanı sıra mali disiplin ve yapısal dönüşümlere de önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
2023 yılında tarihin en yüksek ihracat rakamı olan 262 milyar dolara ulaşıldığını aktaran Yılmaz, maliye politikalarıyla kamu harcamalarının verimliliğini arttırdıklarını ve vergi sistemini daha adil hale getirmeye çalıştıklarını belirtti. Rekabetin artırılması ve verimliliğin yükseltilmesi amacıyla sanayi ile kamu yönetimi dahil olmak üzere tüm sektörlerde yapısal reformlar gerçekleştirildiğini ifade etti. 2023’te 262 milyar dolarlık ihracat yaparak tarihi bir başarıya imza attıklarını anlatan Yılmaz, turizm gelirlerinin 60 milyar dolara çıkarak ekonomiye büyük bir katkı sağladığını dile getirdi. Cari açığın geçen yıl yüzde 4 seviyesindeyken bu yıl yüzde 1’in altına düşerek dış finansman ihtiyacını azalttığını aktardı. Merkez Bankası rezervlerinin 167 milyar dolara yükselmesiyle Türkiye’nin dış şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini söyledi. Ayrıca, 2024 Kasım itibarıyla Türkiye’de toplam istihdamın 32 milyon 748 bine ulaştığını, işsizlik oranının tek hanelerde kaldığını belirtti. Türkiye’nin CDS risk priminin 700 seviyelerinden 260’lara düştüğünü ve böylece dış finansman maliyetlerinde 7-8 milyar dolarlık bir tasarruf sağlandığını kaydetti. Tarımda sulama projelerine en büyük yatırımı yaptıklarını, bu sayede tarımsal üretimi arttıracak ve gıda fiyatlarını dengeleyecek adımlar attıklarını vurguladı. Ayrıca, sosyal konut projeleri ile büyük şehirlerdeki konut fiyatlarını dengelemeyi ve genç çiftlere öncelik verecek yeni konut modelleri oluşturmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. – ARDAHAN