EMEKLİ AYLIĞINI KESTİRENLERİN ÇALIŞMA DURUMU VE AYLIKLARI NASIL ETKİLENİYOR?
2024 Kasım ayında kamuda emekli olan bir kişi olarak şu an sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödüyorum. 2026’da emekliliğimi dondurup, 5 yıl daha çalışmayı planlıyorum. Emekli maaşım enflasyondan dolayı düşecek mi? (Mehmet Y.)
SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com
2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler, 2025 yılında dilekçe sunanlara göre emekli aylıklarını yüzde 30-31 oranında daha fazla alacak. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 60 bin kamu işçisinin emeklilik nedeniyle oluşan farklardan etkilenmemek için emekli olduklarını ifade etti. 2024’te dilekçe sunan 800 bin kişi için bu fark, ömür boyu alacakları emekli aylıklarını etkileyecek.
Dilekçesini 31 Aralık 2024 (kamu işçileri için 14 Ocak 2025) tarihine kadar verenler, emekli aylıklarını kestirmeden 4/a (SSK) statüsünde çalışmayı sürdürdüklerinde SGDP’ye tabi olacaklar.
Emekli aylığını kestirip çalışmaya devam edenler ise normal sosyal sigorta primi ödeyecekler. Bu kişilerin yeni emekli maaşı hesaplanırken, eski aylığın kesildiği tarihten sonraki artışlar dikkate alınacak. Emeklilik sonrası çalışma kapsamında kazançlar ve prim gün sayısı üzerinden hesaplanan kısmi aylık ise sadece emeklilik sonrası prim ödeme gün sayısına orantılı olarak belirlenecek.
Beş yıl çalıştıktan sonra emekli aylığınızı tekrar almak istediğinizde, öncelikle o süreçteki artışlar dikkate alınacak. Ayrıca, beş yıllık çalışma dönemi karşılığında kısmi aylık hesaplanacak. Böylece toplamda yeni emekli aylığınız artacak. 2025 yılından sonra emeklilik dilekçesi verenler için olumsuz bir fark oluşmayacak ve emekli aylığınızda herhangi bir düşüş gözlemlenmeyecek.
BEDENLİ ASKERLİKTE YILLIK İZİN KULLANILABİLİR Mİ?
İnşaat mühendisiyim ve bir ilçe belediyesinde sözleşmeli memur olarak görev yapmaktayım. Geçen sene bedelli askerlik için izin almak amacıyla insan kaynakları ile görüştüm. Askerlik süresince izin kullanma talebinde bulundum, ancak dilekçemde askerlikten bahsetmedim. Şimdi yönetim değişikliği oldu; bu durum memurluğa geçişimde sorun yaratır mı? (Deniz F.)
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 6. maddesine göre, “Askerlik hizmetini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay ve yedek astsubay okulu öğrencileri”, sigortalı sayılmazlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2013/11 Sayılı Genelgesinde de fiili askerlik hizmetinde bulunanların, bu süreçte sigortalı olarak sayılmadığı belirtilmektedir. Askerlik süresince ödenen 4/a primleri geçerliliğini yitirmiştir.
Askerlik süresince izinli sayılan süreler için görev yaptığınız birliğe ilişkin belge sunulması gerekmektedir. Eğer fiilen askerlik yapanların, terhis tarihinden sonra sigortalılıkları devam ediyorsa, askerlik süresindeki prim günleri iptal edilir, terhis tarihinden sonraki gün