Son yıllarda yaygınlık kazanan elektronik sigaralar, özellikle gençler arasında popüler bir alternatif olarak öne çıkıyor. Sağlığa daha az zararlı oldukları düşüncesiyle tercih edilen bu ürünler, aslında önemli sağlık riskleri taşıyor. Elektronik sigaraların, nikotin bağımlılığını sürdürmesinin yanı sıra akciğer hasarı, kalp hastalıkları ve gençlerde beyin gelişimini olumsuz etkileyen birçok sağlık sorununa yol açtığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların zararsız olarak algılanmasının tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. “Yapay meyve aromalarıyla sundukları çekicilik nedeniyle masum bir ürün olarak görülüyorlar. Ancak sigara olmamakla birlikte, sigaraya benzer zararlara sahip. 10-15 yaşındaki çocukların bu ürünleri rahatça kullanabilmesi, onlarda ciddi sağlık sorunlarının başlamasına neden olabilir” dedi.
Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların normal tütün mamullerinden farklı bir ürün olmadığını vurguladı. “Maalesef, bu cihazlar daha az zararlı ya da farklı bir seçenek olarak tanıtılıyor ve insanlar bunu kabulleniyor. Son on beş yılda bu alışkanlık giderek yaygın hale geldi. Elektronik sigaraların duman kokusunun olmaması, kullanıcılar için cazibe yaratmakta; bu durumda her yerde içilebilmesi, tüketim oranını artırmaktadır. Bunu üzülerek gözlemliyoruz ki, ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar bile bu ürünlere yöneliyor ve bu da genç yaşta sağlık sorunlarıyla karşılaşmalarına neden oluyor” şeklinde konuştu.
PATLAMIŞ MISIR AKCİĞERİ, KOAH’A BENZER SEMPTOMLAR GÖSTERİYOR
Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların bazı batı ülkelerinde “Patlamış mısır akciğeri” olarak bilinen hastalığa yol açtığını ifade etti. “Bu hastalık, Amerika’da patlamış mısır fabrikası çalışanları arasında görülmüş ve mısıra tat vermek için kullanılan diacetyl adlı bir kimyasalın solunması sonucu akciğerlerinde bu hastalık tespit edilmiştir” dedi.
Günümüzde birçok elektronik sigarada ve buharlaştırıcı sıvılarda da diacetyl gibi tehlikeli maddelerin kullanıldığını belirten Fındıkçıoğlu, “Aromalar için vanilya, Hindistan cevizi ve akçaağaç gibi kimyasalların sigara sıvısına eklenmesi, bu ürünlerin daha cazip görünmesine sebep oluyor. Ancak bu kimyasallar, içicilerin akciğerlerine ciddi zararlar veriyor ve ‘Patlamış mısır akciğeri’ hastalığına yol açıyor” ifadelerini kullandı.
Bu hastalık, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) semptomlarına benzer şikayetler doğurmakta; hırıltılı nefes darlığı ve öksürük gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Elektronik sigaraların yaygınlaşmasının, toplumsal bir sağlık sorununa zemin hazırlayabileceğini söyleyen Fındıkçıoğlu, elektronik sigara ile normal sigara arasında fark olmadığını vurguladı. “Sigara bırakma sürecinde olan bireyler, elektronik sigarayı geçici bir çözüm olarak görüp yanlış bir inanca kapılabiliyorlar. Böylece ne sigara bağımlılığından kurtulabiliyorlar ne de zararlarının etkisinden uzaklaşabiliyorlar” diyerek değerlendirmelerini sonlandırdı.