Ege Denizi’ndeki Santorini adasında son günlerde yaşanan depremler, Türkiye’nin Ege kıyılarını etkileyerek halkta endişe yarattı. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Aydın ve Muğla’nın kıyı bölgelerinde yaşayan vatandaşları tsunami riski konusunda uyardı.
“EGE İLE İLGİLİ HALKI UYARDIM”
DHA’da yer alan bilgilere göre, bu depremlerin artabileceğini daha önceden öngördüğünü belirten Görür, “Santorini’deki depremler başladığında ilk tweetimi attım. Bu depremlerin sıklığının artacağını düşündüm. Türkiye’nin Ege kıyılarının zarar görebileceği konusunda halkı uyarıyorum, bu uyarılarım hâlâ geçerlidir.” ifadelerini kullandı.
“AYDIN VE MUĞLA’DA YIKIMA NEDEN OLABİLİR”
Görür, Santorini’de meydana gelen depremlerin daha büyük bir depreme yol açması durumunda, Türkiye kıyılarına yaklaşması halinde Aydın ve Muğla arasında ciddi yıkımlara neden olabileceğini dile getirdi. Bu nedenle yerel ve merkezi yönetimlerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
“BU DEPREMLERİN OLUŞ MEKANİZMASI TEKTONİK NEDEN”
Depremlerin oluş mekanizmasını açıklayan Profesör Görür, “Bu depremler, Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalıp tüketilmesi ile oluşuyor. Afrika levhası, Helen-Kıbrıs yayları boyunca Anadolu levhasının altına dalarak burada gerilmeler meydana getiriyor. Bu gerilmeler, normal fayların oluşmasına neden oluyor. Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara bölgesindeki güney kolu da bu bölgeye kadar uzanıyor ve belli bir ilişki söz konusu.” şeklinde bilgi verdi.
“Bu depremler, yerel volkanizmanın dışında tektonik nedenlerden kaynaklanıyor. Ancak volkanizmanın bazı etkileri olabilir. Yalnızca volkanizmanın bu depremleri oluşturduğunu düşünmüyorum.” diye ekledi.
“AYDIN İLE MUĞLA ARASINDAKİ KIYILARIMIZ TEHLİKEYE GİREBİLİR”
Prof. Dr. Görür, bölgedeki fay hatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu ve “Bu ortamda üç mekanizma bulunmakta: Doğrultu atımlı bir fayzon, Afrika levhasının dalması sonucu oluşan kuzey-güney gerilmesine bağlı bir normal atımlı fayzon ve volkanizma. Bazı kişiler, volkanizmanın depremlere neden olduğunu düşünüyor. Ancak burada asıl neden, Afrika levhasının dalmasıyla oluşan gerilmeye bağlı tektonik etkidir. Eğer Türkiye sınırlarına yakın bir normal atımlı fay gelişirse, Aydın ile Muğla arasındaki kıyılar risk altına girebilir. Bu durumda tsunami tehlikesi ve belli ölçüde yıkım söz konusu olabilir.” diye belirtti.
“BU DEPREM FIRTINASI 5-10 GÜN İÇİNDE AZALIP YOK OLACAKTIR”
Deprem fırtınasının belirli bir süre sonra sona ereceğini söyleyen Görür, “Belki de bu süreçte hiç felaket yaşanmayacak. Bu deprem fırtınası 5-10 gün içinde azalmaya başlayacak. Deprem fırtınalarının böyle bir özelliği bulunmaktadır; genellikle büyük bir yıkıma neden olmadan sona erebilirler.” dedi.
“Yaşanan depremlerin sıklığı, gerilmenin devam ettiğini gösteriyor. Ancak bu, büyük