VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, elektronik sigara kullanımının tehlikeleri hakkında önemli bilgiler sundu. Gençler arasında hızla yayılan bir bağımlılık haline dönüşen e-sigara kullanımının dikkat çekici olduğuna değinen Uzm. Dr. Alkan, “Tütün sektörü, aromalar ve tatlandırıcılar ekleyerek ergenleri bağımlı hale getirmek için stratejiler geliştirmektedir. E-sigaralardan gençleri korumak büyük bir önem taşıyor. Bunun için, ergenlerde tüm tütün ve aromalı ürünlerin yasaklanması ve tütün satın alma yaşının 18’den 21’e çıkarılması gerekmektedir,” ifadelerini kullandı.
Uzm. Dr. Alkan, istatistiksel veriler paylaşarak e-sigara kullanımının yaygınlığını gözler önüne serdi. “Dünya genelinde 13-15 yaş aralığındaki yaklaşık 38 milyon ergen e-sigara kullanıyor. Özellikle ABD’de 2,5 milyon, Avrupa Birliği ülkelerinde ise 8,3 milyon genç e-sigara içicisidir. Erkek ve kız çocukları arasında e-sigara kullanım oranı benzerdir (%12). ABD’de gençlerde e-sigara ve tütün kullanımı 2001 yılında %13 iken, 2018’de bu oranın %20,8’e çıkarak yaklaşık 3 milyon öğrenciye ulaştığı tahmin edilmektedir. Bu durum, gençlerin tütün sektörü tarafından nasıl hedef alındığını göstermektedir,” dedi.
E-sigaraların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapan Uzm. Dr. Alkan, “E-sigara, agresif pazarlama stratejileriyle sigara içmeyenler için cazip hale getirilmektedir. Ayrıca, sigarayı bırakmak isteyen eski sigara içicilerinin hedeflerine ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Mevcut sigara içicileri, bağımlılıktan kurtulmak amacıyla profesyonel destek almak için bırakma merkezlerine yönlendirilmelidir,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“KALP KRİZİNE VE ASTIMA YOL AÇABİLİR”
E-sigaranın sağlığa zararları üzerine açıklamalarını sürdüren Uzm. Dr. Alkan, şunları belirtti: “E-sigara aerosollerinde bulunan propilenglikol, aromalar, nitrozaminler ve metaller, kimyasal oksitlenme ve iltihaplanma yaparak damarlarda pıhtılaşma, damar hasarı ve koroner damar kasılması gibi sorunlara yol açabilir. Bu mekanizmalar sonucunda kalp krizi ve ani ölümler gerçekleşebilir. Akciğerlere etkisi ise hava yollarının irritasyonu, öksürük, pnömoni ve astım riskini artırmaktadır. Ayrıca e-sigara içinde bulunan formaldehit ve asetaldehit gibi maddeler kanserojendir. Pasif maruziyetin bile kanser, kalp hastalıkları, amfizem ve astım riskini artırdığı kanıtlanmıştır. Ergenlerde yoğun nikotin maruziyeti, özellikle beyin ve sinir sistemi üzerinde zararlı etkilere yol açmaktadır.”
“TÜM E-SİGARALAR CİDDİ SAĞLIK RİSKLERİ TAŞIR”
Aynı zamanda e-sigaraların dünya genelinde 40 ülkede yasaklandığını dile getiren Uzm. Dr. Alkan, “Tüm e-sigaralar ciddi sağlık riskleri taşımakta ve nikotin bağımlılığına neden olmaktadır. Sigarayı bırakmak amacıyla e-sigara kullanılmamalıdır. E-sigaraların tütün sigarasını bırakmaya yardımcı olduğuna dair yeterli veri yoktur. Bu tür ürünler nikotin replasman tedavisi olarak desteklenemez. E-sigara kullanımının kapalı alanlarda yasaklanması gerekliliği, geleneksel sigaralar gibi geçerli olmalıdır,” dedi.