Bilim insanlarının, dünya genelinde etkileşimli 3D hologramı gerçekleştirdiği duyuruldu.
Navarra Üniversitesi’nden (UPNA) araştırmacılar, kullanıcıların havada asılı duran üç boyutlu görüntülerle fiziksel olarak etkileşimde bulunmasına imkan tanıyan çığır açıcı bir holografik sistem geliştirdi. Bu yenilikçi teknoloji, elastik malzemeler ve gerçek zamanlı görüntü düzeltme teknikleri kullanarak, hologramların dokunulmasını, manipüle edilmesini ve yeniden konumlandırılmasını sağlıyor.
Araştırma, UPNA’nın Akıllı Şehirler Enstitüsü’nde Dr. Elodie Bouzbib, Iosune Sarasate, Unai Fernandez, Manuel Lopez-Amo, Ivan Fernandez, Inigo Ezcurdia ve Asier Marzo gibi bilim insanlarının iş birliğiyle gerçekleştirildi. Geliştirilen sistem, geleneksel hologramların sınırlarını aşarak kullanıcıların özel gözlük kullanmadan 3D grafiklerle doğrudan ve sezgisel bir şekilde etkileşimde bulunmasına olanak tanıyor. Dr. Bouzbib, filmlerde sıkça rastlanan hologramların gerçekte hacimsel gösterimler olduğunu belirterek, “Bunlar havada beliren ve farklı açılardan görüntülenebilen grafiklerdir. Gerçek 3 boyutlu grafikler olarak adlandırılıyor ve kullanıcı ile doğal bir etkileşim sağladıkları için oldukça ilgi çekicidirler” ifadelerini kullandı.
Bouzbib ayrıca, bu tür teknolojilerin ‘gel ve etkileşime gir’ fikrini desteklediğini ve kullanıcıların sadece cihazın yanına gelerek etkileşim kurabileceğini vurguladı. UPNA ekibi tarafından geliştirilen bu sistemin, sanal ve fiziksel dünyalar arasındaki sınırları daha da belirsizleştirerek gelecekte eğitimden sağlığa, mühendislikten eğlenceye kadar birçok alanda yenilikçi çözümler sunma potansiyeline sahip olduğu ifade edildi.