Dünyanın en büyük buz dağı olarak bilinen “A23a”, Atlantik Okyanusu’nda, İngiltere’ye ait bir adanın kıyısında karaya oturdu.
BBC’nin aktardığına göre, uydu görüntüleri A23a’nın güncel durumunu gözler önüne serdi. Buna göre, buz dağı, South Georgia Adası açıklarında, karadan 80 km uzaklıktaki sığ kıta sahanlığına çarparak sıkıştı ve hareket edemez hale geldi.
Bu büyük besin kaynağı olan buzdağının parçalanması ve erimesi durumunda, okyanustaki yaşamın patlak verebileceği öne sürülüyor. İngiltere ulusal kutup araştırma enstitüsünden Prof. Nadine Johnston, bu durumu, “Boş bir çölün ortasına besin bombası atmak” şeklinde değerlendirdi.
South Georgia hükümetine danışmanlık yapan ekoloji uzmanı Mark Belchier ise, “Buzul kütlesi parçalanırsa, oluşacak yeni buzdağları, yerel deniz trafiği için tehlike yaratabilir ve balıkçılık alanlarına erişimi kısıtlayabilir.” ifadelerini kullandı.
“DÜNYADAKİ EN ÜRETKEN EKOSİSTEMLERDEN BAZILARI”
Antarktika’da görevli “RRS Sir David Attenborough” araştırma gemisinden Prof. Huw Griffiths, A23a’nın bu kadar uzun süre hayatta kalmasının ve yalnızca dörtte birinin kaybolmasının oldukça şaşırtıcı olduğunu belirtti.
Griffiths, buzulun bölgedeki ekosisteme sağladığı önemi vurgulayarak, “Deniz tabanında çok büyük bir buz parçası tarafından sağlanan zenginlik, farklı yerlerde hem yok oluşa hem de besin sağlama işlevine sahip.” dedi. Ayrıca, buzulun varlığının bu ekosistemleri mümkün kıldığını ve birçok hayvan türüne, özellikle de mavi balinalar gibi dev yücelere besin sağladığını ifade etti.
A23A’NIN SON HAREKETLERİ
A23a, Antarktika kıyılarından 1986’da koparak Weddell Denizi’nde adaya dönüşmüş ve 40 yıl sonra, 2024’te yeniden hareket geçmiştir. İlkbaharda büyük bir girdaba kapılan buzul, kuzeye doğru sürüklenmeye başladı.
Son bilimsel incelemelerde, A23a’nın yüzölçümünün yaklaşık 4 bin kilometrekare, kalınlığının ise yaklaşık 400 metre olduğu ölçümlenmiştir.
*Haberin görselleri AP tarafından servis edilmiştir. Temsilidir.