Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile kullanıma sunulan “Doktor Evinizde” adlı dijital uygulama, kullanıcıların hastaneye gitmeden istedikleri doktorlarla randevu alıp, sağlık sorunlarını ifade etmelerine olanak tanıyor.
Kullanıcılar, cep telefonları ya da bilgisayarları aracılığıyla doktorlarıyla çevrimiçi görüşme yaparak, sağlık durumları hakkında bilgi paylaşacak ve gerekli reçeteleri alabilecekler.
Sağlık sigortalarıyla uyumlu olarak çalışan uygulama, e-Reçete ve e-Nabız gibi sistemlere entegre bir şekilde, laboratuvarlar, görüntüleme merkezleri ve işitme cihazı merkezleriyle de bağlantılı hale geliyor. Bu sistemin sağlık giderlerini, trafiği ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltması bekleniyor. Uygulama, hem hastalara hem de doktorlara zaman kazandırarak süreçleri kolaylaştıracak.
Teracity Yazılım Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, “Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik”in yayımlanmasının ardından doktorların sağlık hizmetlerini uzaktan sunabilmelerine yönelik bir teknoloji geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bilişim Konseyi Başkanlığı görevini de yürüten Akın, “Doktor Evinizde” uygulamasının yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda geliştirildiğini belirtti.
Akın, hem mobil hem de masaüstü versiyonu bulunan uygulamayla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Kişiler, ‘doktorevinizde.com’ adresine girerek ya da uygulamayı telefonlarına indirerek hizmet almaya başlayabilir. Kullanıcılar, doktorların yanı sıra psikolog, diyetisyen ve fizyoterapist gibi uzmanları da görüntüleyebilir. İsterlerse fiziksel olarak yakın bir doktoru tercih edebilir, isterseler de uzaktaki bir uzmanla randevu oluşturabilirler. Randevu takvimini görebiliyor, uygun saatleri seçerek randevularını düzenleyebiliyorlar. Randevu zamanı geldiğinde çevrimiçi görüşme yapabiliyorlar. Uygulama, e-Reçete, e-Nabız gibi sistemlerle entegre bir şekilde çalışıyor, bu sayede doktor reçete yazabiliyor. Ayrıca, gereken durumlarda, hastaları muayenehaneye veya hastaneye davet etme imkanı da sunuyor.”
“DOKTOR VE HASTA MAHREMİYETİ GÜVENLİ OLARAK SAĞLANIYOR”
Sağlık Bakanlığı’nın 40’tan fazla kriterini karşılayarak onay aldıklarını belirten Akın, bu sayede güvenli bir teknoloji geliştirmiş olduklarını aktardı. Akın, “Kişisel veriler ve sağlık verileri, tamamen Türkiye’deki sunucular üzerinde tutuluyor, kesinlikle yurt dışına çıkarma yapılmıyor. Mahremiyet tamamen korunuyor. Doktorlar, görüşmelerini yalnızca İl Sağlık Müdürlükleri tarafından onaylanmış cihazlardan gerçekleştirebiliyor. Dolayısıyla güvenli bir iletişim ortamı sağlanıyor” diye ekledi.
Akın, laboratuvarlar, görüntüleme ve tanı merkezleri, işitme cihazı merkezlerini de sisteme dahil ettiklerini belirterek, “Mobil tahlil merkezlerini de uygulamaya ekleyeceğiz. Bu sayede kişilerin evlerinde ya da ofislerinde tahlil yapabilme imkanı olacak. Röntgen çekme işlemleri de mümkün kılınacak. Gelecekte, kullanıcılar uygulama üzerinden sağlık ürünlerini satın alabilecekler” ifadelerini kullandı.
Uygulama aracılığıyla gerçekleştirilecek işlemlerin sağlık sigortası kapsamında olacağını da vurgulayan Akın, “Tamamlayıcı sağlık, özel sağlık, online sağlık ve SGK gibi birçok sistem, bu hizmetlerin kapsamına girmeye başladı. Özellikle SGK’nın bu online hizmetleri kapsamına alma çabalarını destekliyoruz; çünkü bu yapının sağlık giderleri üzerinde önemli bir maliyet azaltıcı etkisi