MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, liderleri Devlet Bahçeli’nin çağrısının, yalnızca bir siyasi proje veya uzun vadeli iktidar hesabı olmadığını vurguladı. Bu çağrının, bin yıllık kardeşlik hukukuna dayanan yeni bir siyasi ve diplomatik gelenek kurma çabası olduğunu belirten Yalçın, “Bu geleneğin başlangıç noktası ‘Terörsüz Türkiye’dir.” şeklinde konuştu.
Yalçın, siyasi mücadelenin hiçbir parti ya da çıkar grubunun menfaatine yönelik olmayacağına dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye’nin mevcut toplumsal ve siyasi koşulları gereği yeni bir dil ve paradigmaya ihtiyaç duyduğuna da değindi.
Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından küresel aktörlerin çıkar çatışmalarının dünyayı karmaşık bir kaos içerisine sürüklediğini ifade eden Yalçın, ABD’deki Trump yönetiminin de diplomatik teamülleri hiçe sayarak bu kaosu daha da derinleştirdiğini belirtti.
Yeni ABD yönetiminin, şu anda mevcut küresel dengeleri altüst ettiğine dikkat çeken Yalçın, “Evrensel değer ve ilkeleri hiçe sayan yeni bir politika anlayışı ile hareket etmeye başlamıştır.” dedi. Bu durumun, uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye soktuğunu vurgulayan Yalçın, Türkiye’nin de bu koşullar altında yeni bir yol haritası belirleme ihtiyacı doğduğunu söyledi.
“BİN YILLIK KARDEŞLİĞİN YENİDEN İHYASI İÇİN DAYANIŞMAYA DEVAM ETMİŞTİR”
Yalçın, CHP ve diğer iç aktörlerin, belirsizlikler ve güç gösterilerine dayalı yeni düzen arayışları neticesinde sosyal barışı zedelediğini ifade ederek, Türk siyasetinin sağlıklı bir atmosfere ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Yalçın, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin bu zor dönemlerde liderlik yaparak millete rehberlik ettiğini vurguladı.
Bahçeli’nin Türkiye’yi sağlam bir zemine oturtmak için çalıştığını ve toplumun temel unsurlarını bir araya getirerek bin yıllık kardeşliğin yeniden inşa edilmesi için dayanışma çağrısında bulunduğunu belirtti.
“BİR ARADA YAŞAMA İRADESİNİN SİYASİ TEZAHÜRÜ”
MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin, uzun yıllar Türkiye’ye sorun olan PKK ve uzantısına silahların bırakılması ve örgütün kendini feshetmesi yönünde cesur bir çağrıda bulunduğunu aktaran Yalçın, bunun iç barışı güçlendirmeye yönelik olduğunu ifade etti.
Yalçın, bu yaklaşımın, Türkiye’nin uluslararası alandaki pozisyonunu güçlendireceği ve milli iradeyi temsil eden Cumhur İttifakı’nın tutumunun, Türkiye’nin etkili bir liderlik sergilediğini gösterdiğini belirtti.
“BU GELENEĞİN BAŞLANGIÇ NOKTASI TERÖRSÜZ TÜRKİYE’DİR”
Semih Yalçın, Bahçeli’nin çağrısının yankı bulduğunu ve terör örgütünü silahlarını bırakmaya ve kendi kendini feshetmeye davet ettiğini kaydetti. Yalçın, bu çabanın, terörün ortadan kaldırılması ve kardeşlik ikliminin tesis edilmesi amaçlarını güttüğünü ifade etti.
Yalçın, lideri Bahçeli’nin, küresel gelişmeleri dikkatle analiz ettiğini ve halkın beklentilerini gözettiğini belirtti. Bahçeli’nin girişimlerinin, toplumda umut ve destek yarattığını dile getirdi.
Devlet Bahçeli’nin politikalarının çeşitli çevrelerdeki gizli gerçekleri ortaya çıkarttığını vurgulayan Yalçın, bu durumun, bölücü terör örgütlerinden fayda sağlayanların çirkin yüzlerinin gün yüzüne çıkmasına neden olduğunu belirtti