İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, “Marmara-İstanbul Depremi Çalışma Yaşamı, Çalışan Sağlığı ve Güvenliği” konulu bir sempozyum düzenleyecek.
Yapılan açıklamada, çalışma yaşamının birçok bileşeni, bu bileşenler arasındaki ilişkiler, üretim biçimleri ve çalışanlar üzerinde deprem gibi doğal afetlerin doğrudan etkileri olduğu vurgulandı. Depremler, ikincil tehlikelerin ortaya çıkmasına ve yeni afetlerin tetiklenmesine sebep olabiliyor. 17 Ağustos 1999 Marmara depremi sırasında, AKSA fabrikasından 6.400 ton Akrilonitril havaya, toprağa ve suya sızdı. Ayrıca Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) tesislerinde ise 63 adet boru hattı kopmuş, ve üç farklı alanda yangın çıkmıştır. Şubat 2023 depremlerinin ardından Hatay ve Kahramanmaraş’taki hastanelerin yıkılması sonucunda, hastalar, hasta yakınları ve sağlık çalışanları ağır kayıplar vermiştir.
1999 Gölcük ve Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin geceleri meydana gelmesiyle iş yerlerindeki ölümlerin azalması sağlanmışken, olası Marmara-İstanbul depreminin gün içinde gerçekleşecek olmasının iş riskleri açısından önemli bir durum olduğu ifade edildi. Bu bağlamda, deprem sonrası çalışma yaşamına dair ikincil tehlikeler ve riskler toplum, çevre ve çalışanlar açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Afet risk yönetimi kapsamında, bu tehditlerin ve risklerin değerlendirilmesi, alınması gereken önlemlerle ilgili çalışmaların sürdürülmesi gerektiği belirtildi. Sempozyumun ana amacı, Türkiye’de ve dünya genelinde meydana gelen olumsuzlukları göz önünde bulundurarak, çalışanlar, işverenler ve toplumda deprem ile afetlere karşı bir bilinç oluşturmak ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak olarak ifade edildi.
Söz konusu sempozyum, 25 Mayıs Pazar günü İBB Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Acil Yardım ve Cankurtarma Şube Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenecek.