1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Deepfake Tehdidi: Gerçekle Sanal Arasındaki İnce Çizgi

Deepfake Tehdidi: Gerçekle Sanal Arasındaki İnce Çizgi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek gerçekçiliğe sahip videoların sahte olup olmadığını anlamak, günümüzde bazı durumlarda oldukça zorlayıcı hale geliyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Yağızhan Atmaca, “deepfake” teriminin, “derin” ve “sahte” kelimelerinin birleşiminden türediğini belirterek, yapay zeka ile manipüle edilen ses ve görüntülerin beraberinde getirdiği bazı sorunlara dikkat çekti.

Atmaca, bu teknolojinin ilk kez 2007 yılında “Reddit” platformunda “deepfake” takma adıyla tanınan bir kullanıcının paylaştığı basit yüz değiştirme kodu ile ortaya çıktığını ifade etti. Günümüzde ise bu yazılımın, yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses üretiminde adeta gerçekle ayırt edilemez bir seviyeye ulaştığını sözlerine ekledi.

Atmaca, bu durumun siber güvenlik alanında ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekerek, “Karşınızdaki kişinin sahte olup olmadığını net bir şekilde belirleyecek, yüzde 100 ya da yüzde 99 oranında güvenilir bir yazılım şu an için mevcut gözükmüyor. Bilinçlendirme çalışmalarıyla bu sorunun bir kısmından belki kurtulabiliriz” dedi.

“Deepfake” ile ilgili en büyük tehditlerden birinin finans sektörüne yönelik olduğunu dile getiren Atmaca, bankaların uzaktan müşteri kayıt sistemlerinin bu teknoloji ile kolayca yanıltabileceğine uyarıda bulundu.

Atmaca, “Deepfake” teknolojisinin dünya genelinde ciddi bilgi hırsızlığı ve propaganda faaliyetlerinde kullanıldığını, siyasetçilerin hedef alınarak sahte aramalarla konuşmalarının kaydedildiğini belirtti. Pek çok kişinin bu tarz aramalarda “deepfake” kullanıldığını fark etmediğini vurguladı.

“O kadar profesyonel bir kullanımla karşı karşıyayız ki, hedef kişiler bu durumu sonradan dahi fark edemiyor” ifadelerini kullandı.

Deepfake yazılımlarını tespit etme oranlarının yüzde 70-80 seviyelerini geçmediğine dikkat çeken Atmaca, bu açıdan bilinçlendirme çalışmalarının ve kimlik doğrulama protokollerinin önemine vurgu yaptı.

KAMERALI ÖNLEM

Yakın gelecekte, mesajlaşma ve video konferans platformlarının kullanıcıları güvenlik kontrollerinden geçirebileceği öngörülüyor. Atmaca, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Örneğin bankada bir hesap açarken kimlik kartı kullanıyorsunuz. Kimlik kartınızı telefona yaklaştırarak okutuyorsunuz ve ardından bir güvenlik sistemi üzerinden geçiyorsunuz. Aynı yöntemlerle, ilerleyen günlerde WhatsApp gibi uygulamalar da kullanıcıları benzer güvenlik kontrollerine tabi tutabilir. Bu durumla ilk karşılaşmamızda, ‘Zoom neden kimlik kartımı istiyor?’ gibi tepkiler verebiliriz. Ancak bu tür protokollerin güvenlik önlemlerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

Deepfake Tehdidi: Gerçekle Sanal Arasındaki İnce Çizgi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir