Covid-19’un ilk vakaları, 2019’un sonlarına doğru Çin’in Hubey eyaletinin Wuhan kentinde, sebebi henüz bilinmeyen bir solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle hastanelere başvuran ilk hastalarla birlikte ortaya çıkmaya başladı. 2020’nin başında ise, bu hastalıktan ilk ölüm kayıtlara geçilmiş oldu.
İlk kez Wuhan’daki bir deniz ürünleri pazarını ziyaret eden kişilerde görülen hastalığın, yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsünün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin ediliyor. Böylece, daha önce bilinmeyen bir koronavirüs türünün sebep olduğu anlaşıldı.
Başlangıçta Covid-19’a ilişkin yeterli verinin olmaması, virüsün hem Çin içinde hem de dışında hızla yayılmasına ve devletlerin uluslararası bir uyarıda bulunmasına yol açtı.
SALGININ DÜNYAYA YAYILMASI
Çin dışındaki ilk Covid-19 vakası, 13 Ocak 2020’de Tayland’da görüldü. İzleyen günlerde, salgın Japonya’ya, yaklaşık bir hafta sonra ise ABD’ye sıçradı.
Ardından, Wuhan’a seyahat eden 3 Fransız vatandaşında hastalığın belirtileri belirlendi. Covid-19, Avrupa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve nihayetinde Afrika ülkelerine yayıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 30 Ocak 2020’de “SARS-CoV-2” virüsünün neden olduğu Covid-19 vakalarının küresel endişe oluşturması üzerine “Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu” ilan etti.
DSÖ, 11 Şubat 2020’de yaptığı açıklamada, salgının adını “COVID-19” (Coronavirus Disease 2019) olarak değiştirdi.
11 MART 2020’DE PANDEMİ İLAN EDİLDİ
Vaka ve ölüm sayısındaki artışın kritik düzeye ulaşması üzerine DSÖ, 11 Mart 2020’de Covid-19 salgınını “küresel pandemi” olarak duyurdu. Aynı gün, Türkiye’de de ilk vaka tespit edildi.
Tarihler 4 Mart 2020’yi gösterdiğinde, Covid-19 vaka sayısı 1 milyonu geçmişti.
YAYILMAYI ÖNLEMEYE YÖNELİK ALINAN TEDBİRLER
Bunun yanı sıra, birçok ülkede kamuya açık alanlarda maske kullanımı zorunlu hale getirildi. İş yerleri ve okullarda yüz yüze faaliyetler askıya alınarak çevrimiçi yöntemlere geçildi.
DSÖ, 5 Haziran 2020’de halka açık alanlarda cerrahi maske kullanımının teşvik edilmesi için hükümetlere çağrıda bulundu.
Alınan bu tedbirler, ekonomik, sosyal, siyasi ve psikolojik açıdan toplumları derinden etkiledi. Ayrıca, kişilerin Covid-19 testi sonucunu belirlemek için PCR testi uygulaması devreye alındı.
DSÖ ve çoğu hükümet, vatandaşları hijyen, sosyal mesafe, maske ve karantina gibi önlemler konusunda bilgilendirdi. Hastalığın görüldüğü kişilerle temas edenlerin evde en az 14 ile 21 gün süreyle kalmaları gerektiği kararı alındı.
MUTASYON SONUCU OLUŞAN VARYANTLAR
2020 sonuna gelindiğinde, Covid-19’un yayılması sonucu virüs mutasyona uğrayarak yeni varyantlar ortaya çıkardı.
DS