Güvenlik güncellemeleri nedeniyle, Çin’deki araştırmacıların, kanserle ilgili en kapsamlı veri tabanlarından biri olan SEER sistemine erişimlerinin engellendiği bildirildi. Bu olay, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından gerçekleştirilen bir sistem güncellemesinin ardından ortaya çıktı.
Şanghay’daki Fudan Üniversitesinden ismini paylaşmayan bir bilim insanı, birçok öğrencinin ve akademisyenin projelerinin bu veri tabanındaki bilgilere dayandığını belirterek, getirilen yasakların bilim ve sağlık alanında “ciddi olumsuz etkiler” doğurabileceğini ifade etti.
Çinli araştırmacılara yönelik bu erişim kısıtlaması, Jay Bhattacharya’nın Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığına bağlı Ulusal Sağlık Enstitüleri başkanlığına geçişinin ardından uygulamaya konuldu.
Bhattacharya, 1 Nisan’da kurumun 18. direktörü olarak göreve başlamasından sonra, yüzlerce çalışan ya işten çıkarıldı ya da istifaya teşvik edildi. Bu durum, enstitü bünyesindeki birçok çalışanı olumsuz etkiledi.
SEER kanser veritabanı, ABD’de görülen kanser vakalarına dair insidans, hayatta kalma oranları, demografik dağılımlar ve tedavi sonuçları gibi bilgileri toplayan, analiz eden ve saklayan geniş kapsamlı bir epidemiyolojik veri kaynağı olarak bilinmektedir.